Demir start onderzoek naar moslimlezing in stadhuis Genk
Foto: Photo News

In Genk is ophef ontstaan na een lezing voor moslims in het stadhuis. Twee Nederlandse predikers kwamen vertellen hoe je een goede moslim wordt. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) reageert verontwaardigd en start een onderzoek.

Op 30 september organiseerde de Genkse organisatie ‘Al Qiblah - Het Kompas’ een lezing voor moslims in het stadhuis van Genk. De lezing - ‘Van de wieg naar het graf’ - moet als een leidraad gelden voor de levenswijze van een goede moslim.

Tijdens de lezing zaten de mannen vooraan in de zaal en de vrouwen achteraan. De Nederlandse predikers Abid Tounssi en Ali Houri hadden het Nederlandse nieuwsprogramma Nieuwsuur uitgenodigd om de lezing bij te wonen.

Vorig jaar stopte Tounssi met rappen, want volgens hem zijn de beste teksten toch al geschreven: ze staan in de Koran. Hij is niet alleen gestopt met het maken van muziek, maar ook met het beluisteren. Want dat is volgens hem zondig, net als ontucht, overspel, bepaalde kleding dragen en alcohol drinken. En, zo benadrukt hij, ‘de straf binnen islam hiervoor is buitengewoon ernstig’.

Na de lezing interviewde Nieuwsuur verschillende vrouwen die de lezing hadden bijgewoond. Zij spreken over hoe de infoavond hen heeft geïnspireerd om ‘minder strakke kleding te dragen’ en ‘toch voor een hoofddoek te kiezen’. Geen muziek meer luisteren blijkt moeilijk. Een studente die al enkele keren geprobeerd heeft om enkel koranverzen te beluisteren blijft naar eigen zeggen 'hervallen' omdat haar vriendinnen muziek luisteren. 

Religieuze gekken

De burgemeester van Genk, Wim Dries (CD&V), hoorde maandagochtend van een medewerker dat er op 30 september een omstreden lezing plaatsvond in het Genkse stadhuis.

‘Die avond werd de zaal verhuurd aan vzw Kompas, die regelmatig activiteiten voor jongeren organiseren’, zegt Wim Dries aan De Standaard. De Genkse burgemeester benadrukt dat de stad wel vaker samenwerkt met de vzw. ‘Alle sprekers werden ook op voorhand gescreend en we hadden geen indicatie dat er problematische dingen zouden worden gezegd.’ 

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) bekeek de reportage en reageert boos op Twitter. ‘Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe’, vroeg ze zich af.