Ook ICT-sector kan niet zonder 50-plussers
Philippe Mussche, ICT-consultant Foto: Jobat.be
De ICT-sector is niet meteen een sector die we associëren met 50-plussers. Toch is in de informaticasector ongeveer 15 procent van de werknemers ouder dan 50, en in telecom ligt dat zelfs boven de 30 procent. Zestiger Philippe Mussche (62) werd tien jaar geleden aangeworven bij CTG, een IT-consultancybedrijf uit Diegem. Wat is zijn toegevoegde waarde voor de onderneming?

Vijftig is het nieuwe dertig, ook op de arbeidsmarkt. Amper twintig jaar geleden was minder dan de helft van de vijftigers nog actief. Ondertussen zijn er in Vlaanderen bijna evenveel vijftigers als dertigers aan het werk, blijkt uit recente cijfers van het Steunpunt Werk. Maar sijpelt die evolutie ook door bij ‘jonge’ sectoren, zoals ICT? Worden daar ook vijftigers aangeworven? Ja, ook al is het met mondjesmaat.

Jongeren begeleiden

Als doctor in de wetenschappen met specialisatie analytische technieken was Philippe Mussche (62) jarenlang aan de slag als consultant bij laboratoria in de scheikundige industrie. Eerdere werkervaringen betroffen onder meer research en technische productondersteuning. In 2007 werd Philippe gecontacteerd door CTG, waarbij zijn ervaring een belangrijke meerwaarde was. “Validatie en kwalificatie van software bij (pharma)klanten behoren nu tot mijn voornaamste opdrachten. Ik begeleid klanten om ervoor te zorgen dat zij software op de juiste manier inzetten, volgens de wetgeving en de meest recente normen.”

Voor Philippe Mussche is samenwerken met jongere medewerkers en hen begeleiden een verrijkende ervaring. “Bij CTG hebben we teams met verschillende leeftijden en die mix houdt mij jong. Bovendien merk ik dat juniors en klanten sneller bereid zijn te ‘luisteren’ naar iemand met routine in diverse andere bedrijven”, meent hij. “Zelfredzaamheid staat dan wel hoog aangeschreven, toch kan iedereen een steuntje in de rug gebruiken. Ouderen zijn binnen een team vaak een bindende factor.”

Het takenpakket van Philippe evolueerde de voorbije jaren van uitvoerende naar meer begeleidende opdrachten. “Het technische aspect blijft een vast onderdeel van mijn taken, maar ik focus me steeds meer op het totaalgebeuren van een project. Vanuit een helicopterview zorg ik ervoor dat alle aspecten van een project op de juiste wijze worden ingevuld. Mijn ervaring en kennis spelen daarbij een voorname rol”, vindt hij.

>

>

>