D’Ieteren in hogere versnelling dankzij miljard van Belron
Foto: BELGA

Het aandeel D’Ieteren koerst om en nabij de 7 procent hoger in reactie op het nieuws dat D’Ieteren 1 miljard euro vangt op de verkoop van een deel van Carglass-moeder Belron.

D’Ieteren maakte gisteren bekend dat het met de Amerikanen van Clayton, Dublier & Rice in zee gaat bij Carglass-moeder Belron. Die kopen een belang van 40 procent. De beurs reageert vooral positief op het prijskaartje dat D’Ieteren uit de brand wist te slepen.

De ondernemingswaarde van Belron wordt in de deal op 3 miljard euro geschat. Dat is erg hoog want een rapport van bank ING had het op 2 miljard geschat. De prijs die Clayton, Dublier & Rice ziet, is ook nog eens een half miljard hoger dan wat de twee andere bieders, KKR en CVC Capital zagen.

Belron haalt een omzet van 3,3 miljard euro en is actief in 34 landen. De jongste jaren zijn de prestaties van Belron eerder vlak. Een ambitieus zakenplan gaat uit van een flinke verbetering van de resultaten in de komende jaren.

De vraag is wat D’Ieteren met het geld zal doen die het vangt. In totaal gaat het om circa 1 miljard euro. Dat is het resultaat van een uitzonderlijk dividend én verkoop van Belron-aandelen. Het lijkt erop dat D’Ieteren zichzelf ziet als een soort Ackermans & van Haaren (AvH) dat een portefeuille van verschillende controlerende participaties aanhoudt. D’Ieteren is op de beurs 2,3 miljard euro waard na de koersstijging van deze ochtend.

Conglomeraat

Bank Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel voor D’Ieteren van 40 euro naar 43 euro maar geeft het aandeel een ‘houden’ mee. Degroof wil eerst meer klaarheid over de toekomstige strategie van D’Ieteren. Het aandeel krijgt tot nader order een ‘conglomeraat-korting’ mee. Daarmee lijken de analisten aan te geven dat na de aankoop van de notablokjes van Moleskine, er opnieuw een deal komt die niets met auto’s te maken heeft.

Eerder dit jaar kocht Clayton, Dulbier & Rice al het door Rob Heyvaert opgerichte Capco voor een bedrag van 477 miljoen dollar.

Wat Clayton, Dublier & Rice precies van plan is met Belron is onduidelijk. D’Ieteren behoudt een meerderheidsaandeel wat suggereert dat de Amerikanen niet zullen kunnen doen wat ze willen bij de groep. Tenzij het fonds dankzij de meerprijs van een half miljard extra rechten heeft kunnen verwerven. D’Ieteren heeft voormalig Dexia-topman Axel Miller als ceo. Miller is in de eerste plaats een zakenadvocaat.