Chef-kok ‘Fleur de Lin’ wint Belgische finale Bocuse D’Or
Foto: sebastian steveniers

Lode De Roover van het restaurant ‘Fleur de Lin’ in Zele heeft de Belgische finale van de Bocuse D’Or gewonnen en hij zal ons land vertegenwoordigen op de Europese finale van de prestigieuze kookwedstrijd in Turijn. Dat werd zondagavond bekendgemaakt op de Horeca Expo in Gent. ‘Een enorme eer, maar nu begint heel het verhaal nog maar’, aldus de chef-kok.

De internationale culinaire wedstrijd Bocuse d’Or, gestart door de Franse sterrenchef Paul Bocuse in 1987, wordt officieus als het wereldkampioenschap koken beschouwd. De finale, waarin 24 landen vertegenwoordigd zijn, vindt om de twee jaar plaats in Lyon.

Om aan de wereldfinale te kunnen deelnemen, moeten de laureaten eerst hun nationale wedstrijd winnen, en vervolgens deel uitmaken van de 12 beste teams van de Bocuse d’Or Europe om een plaats te veroveren onder de 24 finalisten van Lyon.

‘De jury onder leiding van Ferdy Debecker, de laatste chef die een medaille wist te behalen (Bocuse Bronze in 1999), en driesterrenchef Peter Goossens, voorzitter Bocuse d’Or België en van de Flanders Food Faculty, koos uit vijf ijzersterke kandidaten voor culinair toptalent Lode De Roover’, zegt Horeca Vlaanderen.

Voor De Roover zijn eigen zaak Fleur de Lin in Zele opende, werkte hij onder meer bij klassieke sterrenzaken als Comme Chez Soi, Lijsterbes, De Plezanten Hof en Eyckerhof. Lees hier wat onze recensent destijds vond van zijn bezoek aan Fleur de Lin.

De andere vier finalisten waren Dany Lombart van Le Val d’Heure in Montigny le Tilleul, Kenny Bernaerts van Studio Bern, Karen Torosyan van Bozar in Brussel en Jan Van de Velde van Martinique in Mechelen.

Tafelcultuur

Het voorbereidingstraject voor de wedstrijd wordt voor de eerste keer georganiseerd door de Flanders Food Faculty, een initiatief van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse tafelcultuur beter te promoten.

‘Vlaanderen wil zich profileren als een culinaire topbestemming. Wie medailles wil halen op internationale wedstrijden moet investeren in jarenlange voorbereiding en professionele begeleiding. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit topkokbeleid de wereld kunnen laten proeven van wat Vlaanderen te bieden heeft’, zegt Weyts.