‘Hippe arbeid, maar wettelijk?’
Foto: Bart Dewaele

De Gentse arbeidsauditeur en de sociale inspectiediensten gaan onderzoeken hoe koeriers van Deliveroo verloond worden en welke ­bescherming ze genieten. Zeker nu het bedrijf al zijn koeriers tot zelfstandigen wil maken.

Met honderden rijden ze rond in Antwerpen, Gent, Brugge, Brussel en Luik, de fietskoeriers van Deliveroo. Het idee van fietskoeriers die maaltijden aan huis bezorgen, werd in 2013 in Londen gelanceerd door twee Amerikanen. Van daaruit verspreidden de groen-zwarte fietsers zich over Europa.

Het bedrijf ligt onder vuur omdat het zijn koeriers verplicht over te stappen van loondienst naar een zelfstandigen­statuut. Volgens Deliveroo gebeurt dat op vraag van de koeriers zelf, die zo meer zouden kunnen verdienen.

Als wildemannen

De Gentse arbeidsauditeur, het openbaar ministerie dat toeziet op de arbeidsregels, bekijkt die evolutie met argwaan. ‘Er zijn in het verleden al pv’s opgemaakt omdat sommige werknemers niet aangegeven bleken bij de sociale zekerheid. Maar daar laten we het niet bij. We plannen in overleg met de sociale inspectie nieuwe controles naar de werkomstandigheden’, zegt auditeur Danny Meirsschaut.

Wanneer die gepland zijn, wil hij nog niet kwijt. Maar dat ze er komen, daarover laat hij geen onduidelijkheid bestaan. ‘We spreken hier over een nieuwe, moderne – zelfs hippe – manier van arbeid. We willen die toetsen aan de wettelijke regels, zeker nu het bedrijf zijn werksysteem aan het aanpassen is. En we kunnen de realiteit het best onderzoeken door het terrein op te gaan en de koeriers zelf te bevragen. Naar hun verzekering, naar hun loon, naar hoeveel ze moeten werken.’

Meirsschaut heeft alvast vragen bij de filosofie achter het nieuwe vergoedingssysteem, waarbij de koeriers per levering betaald zullen worden en niet langer een uurloon krijgen. ‘Dat kan ertoe leiden dat ze als wildemannen door de straten zullen scheuren.’

Nederlands protest

Het nieuwe systeem wordt in heel Europa doorgevoerd. Eind vorige week raakte bekend dat een Nederlandse koerier Deliveroo voor de rechter sleept om te voorkomen dat alle koeriers zelfstandigen moeten worden. De koerier, een student ­politicologie, vindt het ongehoord ‘dat het bedrijf alle risico’s bij de koeriers legt’, zegt hij in de Volkskrant.

Volgens Frank Moreels van de socialistische transportbond BTB lopen er in België nog niet zulke klachten. ‘Wij proberen nog altijd via onderhandelingen tot een oplossing te komen.’