Jamie Oliver verbiedt dochter om selfies te delen

De Britse tv-kok Jamie Oliver (42) heeft thuis een opmerkelijke beslissing genomen: hij verbiedt zijn 14-jarige dochter Daisy selfies te delen. Hij merkt dat jonge meisjes er alles aan doen om vind-ik-leuks te scoren, en daarvoor zelfs suggestieve zelfportretten maken. Hij noemt die de ongezonde 'suiker van de sociale media'.

Oliver behoort naar eigen zeggen tot de eerste generatie ouders wier kinderen een tweede leven ­online hebben. 'Ik ga generaliseren, maar als je de foto’s van dertien- à veertien­jarige meisjes bekijkt, zie je twee zaken. De ene helft van de foto’s is perfect normaal, de andere helft is een bevreemdend allegaartje van – noem het gerust – nogal pornografische beelden. Meisjes tuiten hun lippen en duwen hun borsten tegen elkaar.'

The Naked Chef noemt die trend 'angstaanjagend'. Hij wil niet meer kijken naar selfies die Daisy toont van haar leeftijdsgenoten. 'Dan vraag ik me af: grijpen die ouders niet in?', zegt de tv-figuur. Zijn oproep is des te opmerkelijker, omdat hij zelf ­geregeld familiefoto’s post met zijn vrouw Jools en hun kinderen.

Oliver is vader van Poppy Honey (15), Daisy Boo (14), Petal Blossom (8), Buddy Bear (7) en River Rocket (15 maanden).