Brusselse politie betreurt ‘misverstand’: pepperspray, wapenstok en rubberkogels tegen asielzoekers
het Astridhotel Foto: blg

Enkele asielzoekers zijn bewerkt met pepperspray, kregen slaag van een wapenstok, en werden beschoten met rubberkogels. En dat omdat ze een bevel van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) uitvoerden.

De gewonden maakten deel uit van de groep van tachtig asielzoekers die sinds half september het leegstaande Astridhotel in het centrum van Brussel bezetten. Ze zouden afgelopen weekend verhuizen naar een nieuw pand: het Meyboomgebouw in de Broekstraat.

In theorie is dat eigendom van de KU Leuven, maar de stad Brussel had het opgevorderd voor de huisvesting van sans-papiers en aan de groep toegewezen. Tijdens de verhuizing zaterdagmiddag liep het helemaal mis. ‘Een buurman had de politie gebeld en toen we ter plekke kwamen, werd ons de toegang tot het pand ontzegd’, zegt een woordvoerder van de asielzoekers.

Niet op de hoogte

De situatie raakte verhit, en het kwam tot schermutselingen waarbij de politie pepperspray en de wapenstok gebruikte en rubberkogels afvuurde. Zes asielzoekers raakten gewond, drie door de rubberkogels. ‘Daarna is de rust teruggekeerd en konden we het gebouw betreden’, zegt de woordvoerder. ‘Het bleek alleen in zo’n slechte staat te zijn dat we uiteindelijk naar het Astridhotel zijn teruggegaan.

De politiezone Brussel Hoofstad-Elsene heeft het over een groot misverstand. ‘Wij hadden een oproep van verdacht gedrag gekregen’, zegt woordvoerster ­Ilse Van de Keere. ‘Het kabinet van burgemeester Close had blijkbaar toestemming gegeven voor de verhuizing, maar de politie was daar niet van op de hoogte.’