Merkel betreurt dat FDP regeringsonderhandelingen opblaast
Foto: EPA-EFE

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) 'betreurt' de beslissing van de liberale FDP om uit de regeringsonderhandelingen te stappen.

In Duitsland gooide de liberale FDP zondagavond na vier weken onderhandelen over een mogelijke regering met het christendemocratische CDU-CSU van bondskanselier Angela Merkel en Die Grünen, de handdoek in de ring.

Volgens de liberale partijvoorzitter Christian Lindner is er een gebrek aan vertrouwen en is er geen 'gemeenschappelijke visie voor modernisering', waardoor een stabiele regering onmogelijk is.

'Na weken ligt er vandaag een papier op tafel met talloze tegenstrijdigheden, open vragen en onverenigbare doelstellingen', aldus de FDP-voorzitter. Waar er wel overeenstemming is bereikt, is dat vaak ten koste van de belastingbetaler of door compromisformules, klinkt het. 'Het is beter om niet te regeren dan slecht te regeren.'

Opdoffer voor Merkel

Het spaak lopen van de onderhandelingen is een grote opdoffer voor bondskanselier Angela Merkel. Een zogenaamde 'Jamaica-coalitie' - naar de verschillende partijkleuren die ook de vlag van het eiland vormen: het zwart van CDU-CSU, het geel van de FDP en het groen van Die Grünen - is zonder de liberalen onmogelijk.

Merkel reageerde dan ook ontgoocheld op de beslissing van FDB. Zij en haar partij geloofden naar eigen zeggen dat de verschillende partijen van de Jamaica-coalitie (CDU-CSU, Die Grünen, FDP) 'samen op weg waren' om een overeenkomst te bereiken, aldus de bondskanselier tijdens een persconferentie in de nacht van zondag op maandag.

Merkel zal in de loop van maandag president Frank-Walter Steinmeier inlichten over de stand van zaken. 'Het is een dag van diep nadenken over hoe het verder zal gaan', zei ze. De bondskanselier benadrukte daarnaast dat ze 'alles zal doen om het land goed te leiden in de moeilijke weken die eraan zitten te komen'.

‘Akkoord binnen handbereik’

De voorzitter van CSU, dat in een kartel met CDU naar kiezer trok, Horst Seehofer, noemt het spaak lopen van de onderhandelingen 'een last' voor Duitsland. Een akkoord was volgens hem 'binnen handbereik'.

De partijleider ging er naar eigen zeggen heel de dag vanuit dat er nog een akkoord uit de brand kon worden gesleept. Dat zou het mogelijk hebben gemaakt om een antwoord te bieden aan 'politiek-radicale krachten'.

Op naar nieuwe verkiezingen?

Voor hoe het nu verder moet, is het nog afwachten. Er liggen een aantal opties op tafel, maar geen enkele ervan komt Merkel erg goed uit. In het slechtste geval dreigen er zelfs nieuwe verkiezingen aan te komen.