De tot levenslang veroordeelde massamoordenaar Charles Manson is overleden. De vroegere sekteleider was de voorbije maanden en jaren al meermaals met gezondheidsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Hij werd 83 jaar. Dat meldt de zus van zijn bekendste slachtoffer aan Amerikaanse media.

Het was Debra Tate, de zus van de door Manson vermoorde Sharon Tate, die maandagochtend Amerikaanse media op de hoogte bracht van het overlijden van de moordenaar. Dat komt niet echt als een verrassing, want de jongste tijd bracht Manson heel wat tijd in het ziekenhuis door. ‘Het is een kwestie van tijd voor hij sterft’, hadden dokters er eind vorige week nog over gezegd.

Lees ook: ‘Ik heb leren kiezen – tegen een verschrikkelijke prijs’

Moorden

Charles Manson was een ontspoorde kleine crimineel en would-be muzikant. Hij geloofde in ‘Helter Skelter’, een term die hij uit het gelijknamige liedje van de Beatles had gehaald. Helter Skelter was volgens hem een nakende rassenoorlog, die het einde van de wereld zou inluiden. Door onschuldige en prominente blanken te vermoorden, wilde hij die oorlog in gang zetten.

De goeroe van ‘The Family’, een sekte, zette in de nacht van 8 op 9 augustus 1969 zijn leden ertoe aan zes mensen brutaal te vermoorden, onder wie de actrice Sharon Tate (zie foto) die op dat moment zwanger was. De volgende dag vermoordde de groep op al even beestachtige wijze nog een echtpaar, Leno en Rosemary LaBianca. Manson nam zelf niet deel aan de moordpartij maar oefende een grote invloed uit op zijn leden. 

Hij en vier leden van zijn Family werden oorspronkelijk veroordeeld tot de doodstraf, maar die straf werd omgezet tot een levenslange gevangenisstraf. Hij zit sinds 1971 in de gevangenis en zou pas in 2027 in aanmerking komen voor een vervroegde vrijlating.

Jeugd

Charles Manson kende een moeilijke jeugd. Zijn moeder was 16 jaar toen ze hem kreeg. Ze dronk en spendeerde veel tijd achter de tralies. In een pleeggezin vlotte het niet. Thuis was hij daarna niet meer welkom. Om te overleven op straat begon hij criminele activiteiten te ontwikkelen.  Opmerkelijk is dat Manson er zelfs in de gevangenis nog in slaagde om volgers aan te trekken. In 2014 kreeg hij de toestemming om te trouwen met de 26-jarige Afton Elaine Burton, maar de huwelijkslicentie verviel nog voordat het huwelijk plaatsvond.