Op sociale media riep het Katholiek Forum al op tot actie tegen het kunstwerk in de kerk van het Limburgse dorp. Zondagnamiddag verschenen een vijftiental personen uit heel Vlaanderen in Kuttekoven. De kerk is nog niet ontwijd, toch kon kunstenaar Tom Herck er zijn kunstwerk ‘The Holy Cow’ installeren: een gekruisigde koe, omgeven door melk. Volgens het Katholiek Forum ‘een satanisch beeld en een wansmakelijke belediging aan God en het katholicisme’.

Met rozenkransen, een kruis en een bord met een niet mis te verstane boodschap voor de kunstenaar en bisschop Patrick Hoogmartens – ‘Stop blasfemie en ontaarde kunst - Bid om eerherstel’ – maakte het groepje gelovigen haar standpunt duidelijk. ‘We zijn teleurgesteld in de bisschop’, zegt Dries Goethals, voorzitter van het Katholiek Forum. ‘Hij onderneemt niets tegen het zogezegde kunstwerk, omdat hij geen weerstand wil. Hij doet het in zijn broek voor de media. Daarom zijn wij gekomen om hier te bidden, omdat het katholicisme hier is onteerd.’

Kunstenaar Tom Herck was ook aanwezig en reageerde, na enkele gebeden aanhoord te hebben, op de actie. ‘Ik ben blij dat jullie gekomen zijn’, aldus Herck. ‘Iedereen mag zijn mening hebben, als we maar vredig met elkaar blijven omgaan.’ Volgens Herck is zijn kunstwerk echter geen belediging van het katholicisme, maar een verwijzing naar de verspilling in onze maatschappij.

Vandalen

Bleef de actie van het Katholiek Forum nog bij woorden, donderdagnacht gingen vandalen over tot daden. Ze maakten een gat in een glasraam ter hoogte van het koor, waar de gekruisigde koe hangt, en probeerden met een mes op een lange stok de touwen waaraan het beeld hangt door te zagen. Gelukkig bleef het beeld aan een kant vasthangen, waardoor het niet naar beneden donderde.

Bij een andere tentoonstelling van Herck, in de Gasthuiskapel in Borgloon, werd ook al brand gesticht.

Zowel het vandalisme als de brandstichting, is een zaak waar beide partijen het wel over eens zijn. ‘Dat is natuurlijk een brug te ver’, aldus Goethals van het Katholiek Forum. ‘Vandalisme hoort niet en dat doe je dus niet. Ik hoop dat die daders snel gevonden worden.’

De vzw Katholiek Forum telt 65 leden, waarvan een vijftigtal Vlamingen en zo’n tien Nederlanders.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig