Brussels burgemeester Close countert kritiek: ‘Wij verboden Koerdische betoging, Antwerpen niet’
Philippe Close (PS). Foto: Photo News

Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) zegt dat hij eind oktober een Koerdische manifestatie in Brussel had verboden. Hij heeft ook de stad Antwerpen verwittigd, waar uiteindelijk in de Brederodestraat een zware vechtpartij ontstond tussen mensen van Koerdische en Turkse origine.

Close sprak op de Franstalige commerciële zender RTL-TVi over de voorbije rellen in Brussel. Hij beklaagt de presentatie van het rapport van de Algemene Inspectie over de rellen met Marokkaanse voetbalsupporters vorige week zaterdag. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakte dat rapport afgelopen vrijdag bekend. De Algemene Inspectie is daarin bijzonder kritisch voor het optreden van de politie.

Maar die voorstelling was volgens burgemeester Close ‘overhaast’ en ‘onvolledig’. Hijzelf had voorgesteld om een gezamenlijke analyse te maken. ‘De situatie dwingt ons om het hoofd koel te houden’, meent Close. Hij vreest echter dat Jambon met zijn persconferentie ‘het tekort aan politieagenten in de hoofdstad’ wou maskeren. Een tekort dat volgens Close ontstaan is door de vele beveiligingsopdrachten, een probleem dat zich in andere provinciesteden niet stelt.

Koerden

Close benadrukt dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt. Zo zegt hij dat hij eind oktober een bijeenkomst van Koerden in Brussel had verboden. In het kader van de campagne “Free Ocalan” zou er een bus naar de hoofdstad komen, maar dat stond Close niet toe.

De manifestatie verschoof daarop naar Antwerpen. Close zegt dat hij de stad Antwerpen heeft ingelicht, maar dat daar niet voor een soortgelijk verbod is gekozen. Op 27 oktober zijn er in de buurt van de Antwerpse Brederodestraat rellen uitgebroken toen de bewuste bus daar passeerde. ‘Er zijn rellen geweest in Antwerpen. Wat zou er gebeurd zijn indien het scenario zich in omgekeerde zin had afgespeeld?’, vraagt Close.