Trump stelt beslissing over jachttrofeeën uit
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump stelt zijn beslissing over jachttrofeeën uit tot hij overleg heeft gepleegd met zijn minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke.

‘De vergunningen worden voorlopig niet meer uitgevaardigd tot er een beslissing wordt genomen’, zegt Zinke. Trump tweette dat hij eerst alle feiten omtrent natuurbehoud wil nagaan.

 

 

Zinke liet weten dat hij en Trump ‘beiden geloven dat het behoud en de gezondheid van dieren belangrijk zijn’.

Verbod

De regering van Donald Trump wou Amerikaanse jagers weer toelaten om jachttrofeeën de VS binnen te brengen. In een mededeling verklaarde het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer dat de legale jacht op dieren een positieve impact heeft op de Afrikaanse olifanten. De jagers zouden namelijk grote sommen geld betalen om te mogen jagen, geld dat (deels) gebruikt wordt om de bedreigde diersoort in stand te houden. Al is niet meteen duidelijk wat er precies veranderd is aan de situatie in Zambia en Zimbabwe. In dat laatste land daalde de olifantenpopulatie de voorbije jaren nog met zes procent, zo blijkt uit de laatste officiële telling.

Het importverbod van jachttrofeeën, dat in 2014 door de regering van Obama werd ingesteld, gold niet in landen als Zuid-Afrika, maar wel in Zimbabwe en Zambia. Het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer had namelijk geoordeeld dat die landen niet hadden kunnen bewijzen dat ze genoeg deden om de olifantenpopulatie te doen groeien. Er werden ook te weinig wetten ingesteld om de dieren te beschermen, zo luidde het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig