O’Sullivan heeft dertigste rankingtitel in het snooker beet
Foto: pn

De 41-jarige Engelsman Ronnie O’Sullivan heeft zaterdag een dertigste rankingtitel op zijn palmares gebracht. In de finale van het Shanghai Masters liet “The Rocket” geen spaander heel van zijn landgenoot Judd Trump. Het werd 10-3.

Pas nadat O’Sullivan met breaks van 91, 76, 81, 56 en 70 de eerste zeven frames gewonnen had, kwam Trump dankzij een 102 century op het scorebord. “The Ace in the Pack”, die in de kwartfinales Luca Brecel met 5-0 opzij gezet had, maakte er ook nog 7-2 van, waarna O’Sullivan antwoordde met een 108 century, zijn tegenstander nog één spelletje gunde en het dan afmaakte. Hij plaatste zijn naam zo een tweede keer op de erelijst. In 2009 versloeg hij thuisspeler Liang Wenbo in de finale. Dit seizoen zit O’Sullivan aan twee titels. Vorige maand won hij het English Open. In het Champion of Champions werd hij vorige week runner-up.

“Ik heb er een fantastische vier weken opzitten”, erkende O’Sullivan. “Ik voel me wat moe, maar zolang je toernooien wint, is dat niet erg. Ik heb vandaag niet mijn beste snooker gespeeld, maar mentaal zit het goed.” Naast dertig rankingtoernooien heeft vijfvoudig wereldkampioen en vijfvoudig UK Championship-winnaar O’Sullivan ook nog dertig invitatietoernooien, met daarbij zes Masters, en drie minors op zijn palmares. Alleen Stephen Hendry won meer full rankingtoernooien dan O’Sullivan. De in 2012 gestopte Schot kwam aan 36. De teller van Hendry’s landgenoot John Higgins, in Shanghai in de halve finales met 6-2 uitgeschakeld door O’Sullivan, staat op 29.

“Mensen spreken altijd maar over het record van Hendry, maar zelf denk ik daar niet aan”, verklaarde O’Sullivan. “Ik stel mezelf geen doelen meer, maar niets is onmogelijk. Als je me zegt dat ik nog tien of vijftien jaar snooker kan spelen en me daar goed bij voel, maar nooit het record van Hendry zal breken, teken ik meteen. Liever dat dan over twee of drie jaar met 38 titels te moeten stoppen. Ik speel nog graag op de tour en geniet van het reizen. Het leven is mooi. Ik wil hier zo lang mogelijk mee doorgaan.”

De zege bracht O’Sullivan 150.000 pond op. Voor Trump lag de helft klaar. Op de Order of Merit steeg O’Sullivan van de zevende naar de vierde stek. Trump klom van drie naar twee op. Brecel maakte twee plaatsen winst, van de veertiende naar de twaalfde stek. .

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig