Bart Swings moet ook na Stavanger op 1.500 meter in B-divisie blijven
Foto: EPA-EFE

Bart Swings is de klap van de eerste wedstrijden van het schaatsseizoen nog niet te boven. Swings eindigde zaterdag tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Stavanger op de 1500 meter in de B-groep als zesde. Zijn tijd was 1:47.46.

Dat betekent dat de 26-jarige schaatser uit Leuven over twee weken bij de volgende Wereldbeker-ontmoeting in Calgary opnieuw in de B-divisie moet starten. Op de hooggelegen baan in de olympische stad (1988) zijn scherpe tijden mogelijk.

Beste schaatser op de schaatsmijl was de Canadees Danny Morrison in 1:46.01. Als tweede eindigde de Japanner Shane Williamson (1:47.09), derde werd olympisch kampioen Zbigniew Brodka uit Polen (1:47.11). Morrison is na een ernstig verkeersongeluk op de weg terug naar de top in het schaatspeloton.

In zijn rit tegen de Zuid-Koreaan Hyon-Ju Joo ontbrak het Swings net als een week geleden aan snelheid in de opening. Toen klaagde hij over gebrek aan energie, over zijn techniek was de schaatser best te spreken. Hij kwam uit op een tijd, die 21 honderdsten sneller was dan in de eerste Wereldbekerwedstrijd.

Door zijn povere optreden in Heerenveen, waar hij zowel op de 1500 als op de 5000 meter in de achterhoede eindigde, was Swings in Stavanger veroordeeld tot het schaatsen in de betrekkelijke anonimiteit van de B-divisie. In de ochtenduren zijn er nog niet veel belangstellenden in de Soermarka Arena en is de sfeer er ver te zoeken.

Mathias Vosté liet de 1500 meter aan zich voorbijgaan. Daarvoor had Vosté al in de tweede 500 meter van het weekend in 36.41 de 25e plaats bezet. Winnaar van deze race in de B-groep was de Chinees Tingyu Gao in 34.96.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig