Crowdfunding voor vrouw die in geviseerde auto zat tijdens Brusselse rellen
Foto: kms

Een 35-jarige jongeman heeft een crowdfundingactie opgestart voor de vrouw van wie de auto vernield werd tijdens de rellen in Brussel.

De 63-jarige Rie Baets, die bij Bpost in Kampenhout werkt, was zwaar aangeslagen nadat ze in het midden van de rellen die woensdag in Brussel plaatsvonden, belandde. Op videobeelden, die vrijwel meteen online werden geplaatst, was te zien hoe de vrouw door de menigte probeerde te manoeuvreren maar stopte toen enkelen van hen haar achterruit ingooiden en op het dak en de motorkap van de wagen gingen staan.

‘Waarom ik niet doorreed terwijl die jonge gasten voor en op mijn wagen zaten? Het zijn misschien criminelen, maar het blijven wel mensen. Het is niet omdat zij onmenselijk handelen, dat je dat zelf moet doen’, zei ze aan Het Nieuwsblad.

De wagen bleek achteraf zowat overal geblutst te zijn en van de achterruit blijft niets over.

‘Dit kunnen we nooit goedpraten’

Khalil Raiss (35) uit Sint-Niklaas was bijzonder geschokt door de beelden en besliste om 10.000 in te zamelen via crowdfunding. Zelf is hij een Marokkaanse Belg uit Sint-Niklaas, maar eigenlijk is dat van geen tel. ‘Iedereen is geschokt door wat die jongeren haar hebben aangedaan. Ook de overgrote meerderheid van de Marokkanen. Al vrees ik dat we met z’n ­allen weer over dezelfde kam geschoren zullen ­worden. Onschuldigen bangmaken en hun spullen vernielen kunnen we nooit goedpraten.’

‘Die arme vrouw verdient snel een nieuwe auto. We schamen ons kapot voor zo’n baldadig gedrag. Het is het minste wat we als maatschappij kunnen doen.’ Hij benadrukt persoonlijk in te staan voor het goed terechtkomen van het geld.

De vrouw zelf reageerde vrijdagavond verrast. ‘Ik ben heel dankbaar voor dit initiatief. Het maakt mij emotioneel, en dankbaar.’

Op deze pagina kunt u alle informatie over de actie terugvinden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig