Nog meer parcoursdetails gelekt: Vuelta gaat voor het eerst over de Javalambre en plant terugkeer naar Galicië
Foto: Photo News

Officieel is het nog wachten tot 13 januari op de officiële presentatie van het parcours van de komende Ronde van Spanje, maar de Spaanse media zijn nu al naarstig op zoek naar details van het parcours van de Vuelta. De Spaanse wielersite Ciclo21 meldt nu ook dat de regio Aragón een van de aankomsten bergop toegewezen krijgt, namelijk de Javalambre, die nog nooit werd beklommen in de Spaanse grote ronde. En ook de regio Galicië maakt zijn wederoptreden.

Net als Les Praeres de Nava die mogelijk gepland staan, is ook de Javalambre in de regio Aragón een primeur voor de Ronde van Spanje. Volgens de Spaanse site Ciclo21 beklimmen de renners de Javalambre vanuit het dorp Arcos de las Salinas, waardoor de beklimming zo’n 11,8 kilometer lang zou zijn aan gemiddeld 7,3 procent. De renners moeten zo’n 1.929 hoogtemeters overbruggen, met de steilste percentages op het einde van de klim, tot 15 procent. Daar komen ze ook voorbij het Astronomische Observatorium van Javalambre, een van de beste ter wereld om het heelal te bestuderen, aangezien ze er weinig last hebben van lichtvervuiling. De klim is nog niet over de volledige lengte van het parcours geasfalteerd, maar daar wordt mogelijk een mouw aangepast voordat het Vueltapeloton er zich over waagt.

Nog meer parcoursdetails gelekt: Vuelta gaat voor het eerst over de Javalambre en plant terugkeer naar Galicië
Foto: rr

De regio Aragón werd in 2016 voor het laatst opgenomen in het parcours, toen Alberto Contador een coup pleegde op de Formigal. Nog een regio die zijn terugkeer maakt sinds 2016 is Galicië. Zo bevestigde de president van de Provinciale Raad van Orense, José Manuel Baltar. Maar welke route de Vuelta precies zal afleggen in Galicië, is nog een goed bewaard geheim.

Eerder doken al geruchten op dat de Vuelta start in Malaga en eindigt in Madrid en opnieuw heel wat bergen op het menu heeft staan. Zo werden de Caminito del Rey, de Monte Oiz, La Covatilla en La Camperona en Les Praeres de Nava of La Farrapona al genoemd als mogelijke kuitenbijters voor het peloton. De Spaanse krant El Comercio stelde toen met zekerheid dat ook de Lagos de Covadonga zijn herintrede maakt.

LEES OOK.“Vuelta pakt uit met gevreesde beklimming van onbekende Les Praeres de Nava”