De Belgische shorttrackers zijn er zaterdag tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Seoul, de laatste van het seizoen, niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de aflossing. In de halve eindstrijd eindigde het kwartet achter Rusland en de Verenigde Staten als derde.

Dat betekent dat Jens Almey, Ward Pétré, Gert-Jan Goeminne en Stijn Desmet zondag in het Mokdong IJsstadion in de B-finale starten. Tegenstanders zijn de shorttrackers van Japan. Dat houdt in dat de vier zeker zijn van de zevende plaats. Voor een olympisch startbewijs zijn ze echter uitgeschakeld. Wel voldeed Almey, de 21-jarige schaatser van Kristallijn uit Gent, op de 1500 meter aan de eis voor de Winterspelen in Pyeongchang door zich in de Wereldbekerstand bij de beste 32 te scharen.

Tot twintig ronden voor het einde (totaal 45 ronden) schaatsten de Belgen op de tweede plaats. Op dat moment voerden de Amerikanen het tempo op en vielen Almey en zijn ploeggenoten terug naar de vierde plek. Tien ronden voor de finish werd Japan door een val uitgeschakeld, waardoor de Belgen als derde eindigden.

Nederland naar A-finale

In de andere halve finale plaatsten Nederland en Zuid-Korea zich voor de A-finale. Kazachstan werd toegevoegd omdat een van de schaatsers door toedoen van een Hongaarse collega viel. Daarom telt de A-finale vijf landen. Wegens de straf tegen Hongarije zal de B-finale met slechts twee teams worden afgewerkt.

Na de series vreesden de Nederlanders even de olympische kwalificatie te verspelen aan Kazachstan of België. Een onwaarschijnlijk scenario, dat de Nederlandse bondscoach Jeroen Otter deed denken aan het script van een Hollywoodfilm. België behoudt in de Wereldbekerstand echter de tiende plaats, de achtste plek geeft toegang tot het olympisch shorttracktoernooi.

De Belgische shorttrackers konden al hun energie richten op het aflossingswerk. Als individuele rijders hoefden de pupillen van bondscoach Pieter Gysel niet meer in actie te komen. Zowel op de 500 als de 1.500 meter waren ze al voor de kwartfinale respectievelijk halve finale uitgeschakeld.

De verrichtingen in de voorronde leverde Hanne Desmet de 35e plaats op, Pétré werd 36e, Almey 44e en Stijn Desmet 48e. Op de eindlijst van de vier Wereldbekerwedstrijden van dit seizoen (Boedapest, Dordrecht, Shanghai en Seoul) bezet Almey echter de 29e plek, die hem toegang geeft voor de Spelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig