Chauffeurs rijden ‘Kick out Zwarte Piet’-betogers klem op snelweg: urenlange file
Foto: rr

In de Nederlandse provincie Friesland stond het verkeer op de snelweg A7 bij Joure urenlang stil omdat actievoerders willen verhinderen dat tegenstanders van Zwarte Piet de intrede van Sinterklaas in Dokkum verstoren.

Het was chaos troef op de Nederlandse snelweg A7 op zaterdagochtend. Meerdere bestuurders, die deel uitmaken van actiegroepen, reden er bussen klem met mensen die wilden betogen tegen de intrede van Sinterklaas in Dokkum omdat ze vinden dat Zwarte Piet een racistisch gegeven blijft.

De actiegroepen ‘Kick Out Zwarte Piet’ en ‘Nederland wordt Beter’ konden op de autosnelweg plots geen kant meer op toen hun bussen werden klemgereden door personenwagens. De chauffeurs hadden zich verspreid over verschillende plekken op de A7 om de weg voor betogers tegen Zwarte Piet te blokkeren.

Ongevallen en voetgangers

Door de chaos ontstond in geen tijd een lange file achter de bussen richting Dokkum en gebeurden verschillende ongevallen. De Nederlandse politie waarschuwde ook voor mensen die te voet op de snelweg liepen om te kijken wat er aan de hand was of om zo actievoerders die wilden ‘ontsnappen’ om te gaan betogen, tegen te houden.

De politie van Friesland kreeg de situatie pas na enkele uren onder controle. De bussen met mensen die tegen Zwarte Piet willen betogen, mochten doorrijden.

Volgens de Nederlandse omroep NOS worden in Dokkum 25.000 mensen verwacht voor de landelijke intocht van de goedheilig man en zijn gevolg.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in