Zeilster Emma Plasschaert treedt uit schaduw Van Acker: “Graag even goed worden als Evi, misschien zelfs beter
Wannes Van Laer, William De Smet, Maite Carlier en Emma Plasschaert zijn momenteel op Lanzarote op stage. Foto: BELGA

Na het afscheid van Evi Van Acker vestigt de Belgische zeilwereld haar hoop in de eerste plaats op Emma Plasschaert om een prominente rol te spelen in de Laser Radial-klasse. “Ik wil graag even goed worden als Evi, en misschien zelfs beter. Hopelijk kan ik ooit ook zoveel betekenen voor de zeilsport”, zegt de West-Vlaamse op de Team Belgium-stage op Lanzarote.

“Momenteel reken ik me tot de internationale subtop, maar ik moet nog die sprong maken naar de absolute top”, aldus de 24-jarige Plasschaert. “Ik ben nog niet constant genoeg. Zo stond Evi in praktisch al haar wedstrijden op het podium.”

Plasschaert heeft in aanloop naar de Spelen van 2016 gezeild in de baai van Rio de Janeiro en onlangs nog in de haven van Enoshima, waar de regatta’s tijdens de Spelen in Tokio zullen plaatsvinden. “Er is een hemelsbreed verschil tussen Rio en Enoshima”, stelt Plasschaert. “De baai van Rio was heel ingewikkeld met veel stroming. Ik heb het gevoel dat er in Enoshima minder stroomverschillen zijn. De windomstandigheden moeten we er de komende periode verder analyseren.”

In de Laser Standard-klasse werd de 32-jarige Wannes Van Laer 34ste op de Spelen van 2012, en 17de op de Spelen van 2016. “Dat is een mooie evolutie. Tokio is nog veraf, maar een plaats in de top acht zou mooi zijn”, verklaart hij. Na Rio 2016 heeft Van Laer zijn boot enkele maanden aan de kant gelaten. “De periode voor de Spelen was heel druk, ik had nood aan rust en ontlading. Maar al snel bleek dat ik nog niet klaar ben met het zeilen. In Tokio zal ik 35 jaar zijn. Ik zie me zeker in staat om op die leeftijd nog goede prestaties neer te zetten, de omstandigheden in Tokio zijn wat minder zwaar en ik zal nog meer ervaring hebben.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig