Bencic vervoegt Rus in finale van Tapei
Foto: AP

De Zwitserse Belinda Bencic (WTA 120) heeft zich zaterdag als tweede geplaatst voor de WTA-finale in Taipei (tapijt/125.000 dollar). Bencic rekende na één uur en 21 minuten in twee sets (6-2 en 6-4) af met haar landgenote Viktorija Golubic (WTA 116).

In de finale treft de 20-jarige Bencic de 26-jarige Nederlandse Arantxa Rus (WTA 167). Rus versloeg in haar halve finale in drie sets (6-3, 4-6 en 6-3) de Britse Naomi Broady (WTA 122) en plaatste zich zo voor het eerst in haar carrière voor de finale van een WTA-tornooi.

Rus en Bencic kwamen elkaar nooit eerder tegen op het WTA-circuit. Voor de Nederlandse is het haar eerste WTA-finale. Bencic stond al zes keer eerder in de eindstrijd, twee keer schreef ze het toernooi ook op haar naam. Dat was in Eastbourne en Toronto (beiden in 2015).

In Taipei maken de outsiders een kans op de titel want alle acht de reekshoofden werden vroegtijdig uit het toernooi geknikkerd. De Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA 79) was het eerste reekshoofd.

De enige Belgische op de hoofdtabel, Yanina Wickmayer (WTA 113), het vijfde reekshoofd, werd dinsdag in de eerste ronde uitgeschakeld. In het dubbelspel strandde ze in de kwartfinales.