Thierry Neuville behoudt de leiding in Australië na tweede wedstrijddag
Foto: Photo News

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) staat na afloop van de tweede wedstrijddag van de Rally van Australië aan de kop van het klassement. Neuville nam halfweg de tweede wedstrijddag de leiding over van zijn teamgenoot Andreas Mikkelsen toen die hard in de berm knalde, daar twee lekke banden aan over hield en slechts één reservewiel in de koffer had. Neuville heeft 20.1 seconden voorsprong op eerste achtervolger Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC). Ott Tänak (Ford Fiesta WRC) volgt als derde op 40.6 seconden, wereldkampioen Sébastien Ogier als zesde op 1:48.2.

Neuville is Down Under bezig aan een sterke prestatie en is goed op weg naar zijn vierde WK-zege dit seizoen. Eerder won hij de rally’s van Corsica, Argentinië en Polen. Bij deze stand is Neuville voor de derde keer in zijn carrière vicewereldkampioen.

Thierry Neuville won tijdens de tweede wedstrijddag 4 klassementsritten, 7 sinds het begin van de wedstrijd. De Oostkantonner begon de tweede wedstrijddag met een snelste tijd over de 48,89 km lange klassementsrit van Nambucca. In de tweede rit van de dag ging de Belg even in de fout maar erger verging het zijn teamgenoot Andreas Mikkelsen. “2 km na de start van KP 10 nam ik een bocht te wijd en botste ik vrij hard tegen een berm”, legde Mikkelsen uit. “Ik dacht dat ik alleen rechts achter lek stond maar al snel werd het me duidelijk dat de band rechts vooraan ook lek was. Ik had jammer genoeg maar één reservewiel mee en moest opgeven.”

Problemen met versnellingsbak

“Ik ben heel ontgoocheld voor Andreas”, zei Thierry Neuville. “Blijkbaar is hij lek gereden op de plaats waar wij heel even van de weg gegaan zijn. Zelf hebben we ook de nodige problemen want we kunnen de eerste versnelling niet meer gebruiken. In de haarspeldbochten moest ik echt opletten, maar we zijn erin geslaagd om de finish te halen. De crew gaat tijdens de assistentie de versnellingsbak vervangen.”

Tijdens de vijf resterende ritten op zaterdagnamiddag ging Neuville op zijn elan door met twee snelste tijden. De 14e rit van de rally werd geannuleerd omwille van een beschadigde brug.

Door de opgave van Mikkelsen kwam Neuville aan de leiding. De onstuimige Kris Meeke (Citroën C3 WRC) had op dat moment zijn wagen nogmaals aan de kant gezet na een zoveelste fout dit seizoen. In Australië botste hij tegen een smalle brug en beschadigde daarbij de ophanging van zijn Citroën.

Jourdan Serdiridis en zijn Belgische corijder Frédéric Miclotte (Citroen DS3 WRC) zijn na de tweede wedstrijddag opgeschoven naar de 14de plaats. De rally van Australië en het WK rally 2017 eindigen in de nacht van zaterdag op zondag.