Te koop en gewild: twee kandidaten willen Anderlecht bemachtigen
Foto: BELGA

Voetbalclub Anderlecht praat met twee kandidaat-kopers: de rijke Rus Alisher Usmanov en de Belgische tandem Paul Gheysens-Wouter Vandenhaute. Beide partijen zouden bereid zijn zo’n 75 miljoen euro te betalen. Dat bericht Het Laatste Nieuws zaterdag.

Zowel van Usmanov als van Gheysens en Vandenhaute mogen voorzitter Roger Vanden Stock en het huidige management nog enkele jaren aan het roer van paars-wit blijven. De familie Vanden Stock zou bij een verkoop minstens een kwart van de aandelen houden: een blokkeringsminderheid, waarmee ze haar veto kan stellen bij belangrijke beslissingen.

Geen van beide kandidaat-kopers is onbesproken. Zo wordt de Russische Usmanov, die aandeelhouder is bij Arsenal, ervan verdacht een stroman te hebben met aandelen in de Engelse club Everton. Dat zou problemen opleveren aangezien het is niet toegelaten eigenaar te zijn van twee clubs in één competitie.

Bij de tandem Gheysens-Vandenhaute zit de moeilijkste schakel bij de eerstgenoemde. Indien Gheysens zich bij Anderlecht inkoopt, zal hij afstand moeten nemen van zijn Antwerp-aandelen. Hij kan die wel overlaten aan iemand anders. Zo beslite Duchatelet om zijn aandelen aan zijn echtgenote over te dragen toen hij Standard kocht. Gheysens zou hetzelfde kunnen doen met zijn zoon, die al voor Antwerp werkt.