Waarom testosteron er voor niets tussen zit, rijk worden makkelijker gaat via kleine bedrijven, en vlees ook zonder dode dieren kan
Foto: Impossible Foods
Zone 30 en minder auto’s zijn alvast geen garantie op minder plunderingen en rellen, ervaarde Brussel. De week kwam wat verdoofd op gang na het geval-De Pauw, maar aan verse opwinding geen gebrek. Dit zijn tien van de opmerkelijkste artikels.

1.

‘Rondlopen als man betekent hopelijk iets anders dan een vrijgeleide krijgen om geilheid op anderen bot te vieren.’ Let op dat ‘hopelijk’. Deze zin stond donderdag zomaar in een column (van Tinneke Beeckman). Geen enkele lezer protesteerde. Zeker na Weinstein is de man een triest figuur. Misschien een mannelijke vraag: is daar wetenschappelijk bewijs voor?

2.

Van de gevallen entertainmenthelden mag geen spoor meer overblijven. Ontslagen, programma geschrapt, rol weggeknipt. Waarom zo driest? Het heeft te maken met wat in de marketingwereld de long tail heet, schrijft hoofdcommentator Bart Sturtewagen. Netflix is erop gebouwd en televisie teert erop. Veruit de origineelste analyse.

3.

Na Antwerpen heeft ook Oost-Vlaanderen zijn gedetailleerde meting van fijn stof, dankzij 11.300 burgers die een aardbeienplantje van AIRbezen adopteerden. Vooral zij die in steden wonen, in smalle straten, bij drukke invalswegen, in de brede regio rond de haven leven met een onrustwekkende luchtvervuiling. Wordt dat de inzet van de verkiezingen? Bekijk de interactieve kaart.

4.

Is zone 30 de oplossing voor fijn stof en onveiligheid? De plannen liggen klaar om het hele Brusselse gewest tot zone 30 te maken. Sceptici zeggen dat niemand die limiet naleeft. Gemiddeld wordt 43,4 km per uur gereden in een zone 30. Toch zakt de gemiddelde snelheid er drastisch.

5.

Het Spaans-Catalaanse conflict wakkert de tweespalt tussen N-VA en CD&V aan. Wouter Beke heeft een ‘choquerende houding’, vindt Bart De Wever. ‘De N-VA heeft geen kaas gegeten van internationale diplomatie’, sneert Kris Peeters. Maar wat stelt die diplomatie dan voor?

6.

Had u in 2003 uw spaargeld geïnvesteerd in een portefeuille met kleine aandelen op de Brusselse beurs, dan was uw vermogen 5,5 keer toegenomen. Had u in Bel20 geïnvesteerd, dan was uw vermogen 3,1 keer toegenomen. ‘Hoe kleiner je bent, hoe makkelijker je groeit.’ Zulke wijsheid komt toch vooral achteraf.

7.

Dat schilderij van Leonardo Da Vinci dat nu bijna een half miljard dollar waard is, heeft een sterk verhaal. Maar de prijs illustreert vooral de extreme ongelijkheid in de wereld. Het aantal wereldburgers met een vermogen van meer dan een miljard is sinds de eeuwwisseling verdubbeld, hun vermogen verzevenvoudigd.

8.

Onthoud de woorden clean meat. Het is de nieuwste hype in Silicon Valley. De recentste wonderbedrijfjes dragen namen als Impossible Foods, Beyond Meat of Finless Foods. Ze produceren dierlijke eiwitten, lekker vlezig bovendien, zonder dat er een dier aan te pas komt. Vanzelfsprekend zijn het start-ups, verbeteren ze de wereld, noemen ze zich disruptief en dromen bekende investeerders van enorme winsten.

9.

Wat Wim Delvoye her en der zei, kon ook uit de mond komen van Bart De Pauw. En niet alleen omdat ook hij een man van Melle is. Filip Van Ongevalle, chef cultuur, grasduinde in de quotes van de voorbije week en stelde dit hilarische testje op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig