‘Brein achter aanslagen Catalonië was informant geheime dienst’
Es Satty kwam om het leven bij een ontploffing in Alcana Foto: EPA

Abdelbaki Es Satty, de imam die opdracht zou gegeven hebben voor de bloedige aanslagen in Catalonië in augustus, is een tijdlang medewerker geweest van de Spaanse inlichtingendiensten.

Tot die conclusie komt de krant El Pais. Es Satty was de imam van de moskee in Ripoll, waar hij ongemerkt een terreurcel uitbouwde die op 18 augustus aanslagen op de Ramblas in Barcelona en in Cambrils pleegde. De aanslagen kostten aan zestien mensen het leven, en ruim 120 anderen raakten gewond. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist.

Es Satty was ook in ons land geen onbekende. Hij was een tijd aan de slag in de moskee van Diegem. De politie stelde zich vragen bij zijn manier van werken, maar uiteindelijk zette de moskee hem zelf aan de deur. Bij zijn terugkeer in Spanje bouwde hij de terreurcel uit.

Maar nu blijkt dat hij ook al in beeld was in Spanje. Hij zat er van 2010 in de cel voor drugsgerelateerde feiten, meldt El Pais. In die periode werd hij ingeschakeld door het Centro Nacional de Inteligencia (CNI) als vertrouwenspersoon. Wat hij in ruil voor die samenwerking kreeg, is niet bekend.

Volgens de bronnen van El Pais was er niets ongewoons aan die samenwerking. Es Satty werd immers niet veroordeeld voor terrorisme, maar voor drugshandel. Hij zou hasj naar Spanje gesmokkeld hebben. Naar eigen zeggen deed hij dat na bedreigingen, maar daar heeft hij nooit enig bewijs kunnen van leveren.

Es Satty kwam echter om het leven in Alcanar, waar net voor de aanslagen een ontploffing was in het huis waar de terroristen verbleven. Wellicht ging iets fout met gasflessen die ze voor een aanslag wilden inzetten. De aanslagen van 18 augustus waren dan wellicht ook een ‘plan b’.