In Antwerpen zijn de eerste Belgian Fashion Awards uitgereikt. Er waren winnaars in zeven categorieën. De hoofdprijzen gingen naar Dries Van Noten (Juryprijs) en Raf Simons (Ontwerper van het Jaar), maar ook Komono, Façon Jacmin en Marie Jo vielen in de prijzen.

De awardshow vond plaats in het kader van Fashion Talks. Dat is een tweejaarlijkse conferentie in de Waagnatie in Antwerpen, waar honderden modeprofessionals uit binnen- en buitenland op afkomen om te netwerken en nieuwe inzichten met elkaar te delen. Flanders DC (District of Creativity), de Vlaamse organisatie voor ondernemen in de creatieve industrie en een van de initiatiefnemers, wil naar eigen zeggen met de prijzen de verschillende aspecten van de Belgische modewereld in de schijnwerpers plaatsen en erkenning geven.

De Juryprijs ging tijdens de eerste editie naar Dries Van Noten, onder meer omdat hij dit jaar zijn honderdste defilé in Parijs mocht houden. ‘Zijn reputatie is internationaal, zijn talent ontegenzeglijk verbonden met Antwerpen’, stelt de jury. Simons kreeg dan weer als eerste de titel Ontwerper van het Jaar, omdat hij ‘als creatief directeur Calvin Klein opnieuw tot een van de meest gewilde modelabels maakte’.

Dries Van Noten en Raf Simons grote winnaars eerste Belgian Fashion Awards
Dries Van Noten op Fashion Talks Foto: BELGA

‘Wereldwijd gedragen’

En er werden nog meer prijzen verdeeld. De award voor Opkomend Talent van het Jaar ging naar Alexandra en Ségolène Jacmin fan Façon Jacmin. De Professional van het Jaar-award was voor make-up artieste Inge Grognard.

Anton Janssens en Raf Maes, de mannen achter het succesvolle horloge en- en brillenmerk Komono, kregen de Ondernemer van het Jaar-award. ‘Hun horloges en brillen met typische effortless look worden wereldwijd gedragen. Komono wordt in meer dan vijftig landen verkocht en opende, na Antwerpen in september, een tweede boetiek in onze Belgische hoofdstad’, aldus de organisatie.

Het Modemerk van het Jaar is voor lingeriemerk Marie Jo. De winnaar in deze categorie werd gekozen door het publiek. Er was ten slotte ook een award voor de meest beloftevolle afgestudeerde aan een van de zeven grote Belgische modescholen. Die onderscheiding ging naar Rushemy Botter van de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Dries Van Noten en Raf Simons grote winnaars eerste Belgian Fashion Awards
Ook Raf Simons was aanwezig op de eerste editie Foto: BELGA