Primeur voor UZ Brussel: huisdieren welkom
Foto: vriendvoorhetleven.be

Het genezingsproces bevorderen door contact met huisdieren en door dierentherapie, dat is het doel van de gloednieuwe Villa Samson die op 1 december opent naast het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette. Villa Samson is een Belgische primeur, want met uitzondering van een assistentiehond, is een huisdier vandaag in geen enkel Belgisch ziekenhuis welkom.

De patiënten krijgen in Villa Samson de mogelijkheid om hun eigen huisdier te ontvangen of een van de villahonden- of katten te ontmoeten in een huiselijke sfeer. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat een dier een belangrijke rol kan spelen in het genezingsproces.

'Interactie met dieren zorgt voor het vrijkomen van bepaalde hormonen die ook vrijkomen bij borstvoeding en kalmte en geborgenheid opwekken', zegt dr. Mark De Ridder. 'Bij dierentherapie werd aangetoond dat het zorgen voor een dier ook de motivatie kan verhogen om zichzelf te verzorgen.'

In de voormiddag vinden er in Villa Samson sessies dierentherapie plaats en in de namiddag zijn er bezoekuren. Zowel jong als oud kan genieten van de genegenheid van de dieren, in zoverre het ziektebeeld dat toelaat. In de villa zelf worden bovendien feromonen verspreid, zodat de katten en honden op hun gemak zijn.

Primeur voor UZ Brussel: huisdieren welkom
Danny Verbiest. Foto: rr

De werking van Villa Samson steunt volledig op 50 vrijwilligers en één coördinator met een verpleegkundig profiel. Dankzij de giften van 8.110 mensen en bedrijven, goed voor 850.000 euro, kon de villa uiteindelijk gebouwd worden. De fondsenwerving blijft lopen om de werking van Villa Samson in de toekomst te garanderen.

Danny Verbiest is de fiere peter van Villa Samson. ‘Toen ik voor het eerst hoofdverpleegkundige aan UZ Brussel hoorde praten over dit idee, was ik onmiddellijk verkocht. Aangezien ik zelf jaren hond ben geweest (grapje), weet ik beter dan een ander welke invloed een dier kan uitoefenen op kinderen of volwassenen en omgekeerd. Het is voor mij dan ook een eer om de naam van mijn geesteskind Samson te mogen koppelen aan dit fantastisch project dat ik mee wil helpen realiseren!’