Jongeren betalen niet meer cash
Mobiel betalen is in opmars. Foto: belga

Acht op de tien jonge Belgen hebben nog amper cash geld op zak. Ze betalen met de bankkaart of, steeds meer, mobiel.

Bancontact, de marktleider in elektronische betalingen, heeft het onderzoeksbureau iVox duizend Belgen laten ondervragen over hun betaalgedrag. Wat blijkt? Bijna acht op de tien jongeren (77 procent) hebben nog amper cash geld op zak.

Cash verliest in alle leeftijdsgroepen aan populariteit. De helft van alle Belgen (54 procent) legt vandaag minder baar geld op de toonbank dan drie jaar geleden. Bijna drie op de tien (29 procent) denkt zelfs dat er over tien jaar geen cash geld meer zal bestaan.

Mobiel betalen

Betalen met de Bancontact-bankkaart, met pincode, blijft het populairste betaalmiddel. Maar het mobiel betalen is in opmars. Bijna de helft van de mensen met een smartphone (45 procent) vindt het een praktische betaalmethode en gelooft dat ze in de komende jaren nog meer mobiel of contactloos zullen betalen, zonder pincode.

Veilig?

Toch leven er nog twijfels over de veiligheid van mobiel en contactloos betalen. De pincode van de gewone bankkaart zorgt voor vertrouwen, zo blijkt. ’Bij betalingen met kaart en pincode voer je zelf de controlehandeling uit. Je hebt het gevoel alles in de hand te hebben’, zegt Nicolas Van Zeebroeck, professor aan de Brusselse Solvay Business School.

‘Bij de nieuwste betaaltechnologieën zijn de veiligheidsmechanismen niet langer zichtbaar en zitten ze in het systeem zelf ingebouwd. De verantwoordelijkheid verschuift naar de banken en/of de kaartoperatoren. Dat vergt een psychologische aanpassing van de gebruikers, zeker als die al wat ouder zijn.’

Uit de enquête blijkt dat acht op de tien (81 procent) het gebruik van een pincode verplicht vinden, maar ook dat zowat de helft van de Belgen (47 procent) al jaren dezelfde pincode gebruikt voor al zijn betaalkaarten.