Alpro-koning Bernard Deryckere stapt op
Bernard Deryckere Foto: if
Bernard Deryckere, de man die het Belgische zuivelbedrijf Alpro internationaal uitbouwde, stopt ermee als gevolg van meningsverschillen met Danone.

De scheiding  van Bernard Deryckere en de Franse groep Danone zou al in december gebeuren, zeggen meerdere bronnen. De relatie tussen Deryckere en Danone, de eigenaar van de Belgische sojaproducent Alpro, heette stroef te zijn. 
Nochtans kon Deryckere bij Alpro  een stevige staat van dienst voorleggen. Hij gaf zestien jaar lang leiding aan Alpro, dat destijds eigendom was van de groep Vandemoortele.

Buitenbeentje

Het plan bij Vandemoortele om met sojaproducten te beginnen, kwam van Philippe Vandemoortele, maar het was Bernard Deryckere die het tot  een zakelijk succes maakte. 

Philippe Vandemoortele was de enige zoon van wijlen Raymond Vandemoortele, die de voedingsgroep met ijzeren hand uitbouwde. Hij gold  als het buitenbeentje binnen het bedrijf en had het imago van een wereldverbeteraar. 

De beginjaren van Alpro betekenden verliezen en zware investeringen, maar onder Deryckere kwam het tot een internationale versnelling.  Alpro ontpopte zich tot de groeimotor van de Vlaamse voedingsgroep.

Vandemoortele verkocht Alpro in 2009 nadat het in zwaar weer was gekomen door te veel schulden. De koper was het  Amerikaanse White Wave. In april dit jaar werd White Wave op zijn beurt overgenomen door het Franse Danone. 

Alpro legde de jongste kwartalen mooie groeicijfers voor, maar de relatie tussen Deryckere en moeder Danone zat niet lekker. Het personeel van Alpro kreeg gisteren te horen dat de sojafanaat vertrekt.

Deryckere was tot voor twee jaar ook voorzitter van de federatie van voedingsbedrijven, Fevia.