De 5 favoriete aandelen van Philippe Delfosse, aandelenstrateeg van KBC Private Banking
Philippe Delfosse Foto: KBC
Philippe Delfosse selecteerde vijf absolute toppers in hun activiteit waaronder een Belg en een Belgisch Nederlandse groep die vooral in de VS heel groot is. Delfosse is de aandelenstrateeg voor KBC Private Banking. In die functie stuurt hij een team van 24 adviseurs aandelenhandel aan in de KBC Private Banking kantoren in het kader van het raadgevend beheer.

1. Alphabet

Alphabet is de moederholding boven Google, dat bekend is van zijn zoekpagina en zoekrobot. De internetgigant pakte uit met beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal. De winst per aandeel bedroeg 5 dollar, terwijl de analisten consensus slechts 4,45 dollar dollar verwachtte. Ook de omzet bleef met bijna 21 miljard dollar etjes binnen de verwachtingen. Alphabet is enorm rendabel met een free cash flow rendement van bijna 30%. Aan de huidige waardering blijft het koopwaardig. De grootste risicofactor voor het bedrijf lijken de overheden te worden die (in Europa, maar ook in de VS en andere regio's) steeds kritischer kijken naar de dominante positie van Alphabet.

2. Vestas Wind

Vestas is de grootste fabrikant van windturbines ter wereld en is actief in de bouw, ontwikkeling, verkoop en onderhoud van windmolenparken. De recente resultaten van Vestas ontgoochelden. Zowel de omzet (2% onder de verwachtingen) als de operationele winst (12%) stelden teleur. Er is prijsdruk op de turbines omwille van sterke concurrentie. Dat kan de winstmarges aantasten. Er liggen ook plannen op tafel bij de Republikeinen om het belastingkrediet voor windenergie terug te schroeven. Dit zou een negatieve impact hebben op de operationele winst van Vestas. Die plannen kunnen echter bijgesteld worden (waar wij van uit gaan). De onzekerheid weegt echter op het aandeel waardoor het sterk is teruggevallen. Alle negatieve nieuws is volgens ons ondertussen verrekend in het aandeel. Daardoor is er een opwaarts potentieel van 30%.

3. ArcelorMittal

ArcelorMittal is het grootste staalbedrijf ter wereld. Het produceert staalplaten en constructiestaal. In de loop van 2017 was er een ‘reverse split’ van het aandeel (1 nieuw aandeel voor 3 oude aandelen). Midden oktober begon het aandeel aan een sterke remonte toen bleek dat China in september meer dan 100 miljoen ton ijzererts insloeg. Voor geheel 2017 werd reeds 1,07 miljard ton ingevoerd, een record. Eén van de concurrenten (Kobe Steel) werd beticht van fraude wat in het voordeel kan spelen van ArcelorMittal. Een verder aantrekkende wereldeconomie betekent sowieso goed nieuws voor de staalgigant.

4. Melexis

Melexis bedenkt, creëert en levert innovatieve ‘mixed signal’ geïntegreerde halfgeleiders, vooral voor auto’s. Die halfgeleiders moeten wagens groener en veiliger maken. De halfgeleidermarkt heeft mooie vooruitzichten niet alleen door de groei van het aantal verkochte wagens maar ook door het toenemend belang van de elektronica in de voertuigen. Over gans 2017 verwacht Melexis een omzetgroei tussen 12 en 14% en een bruto marge rond 45%. Daarenboven is Melexis goedgeplaatst om te profiteren van de onomkeerbare evolutie naar meer elektrische wagens.

5. Ahold-Delhaize

Na de fusie tussen Ahold en Delhaize ontstond één van de grootste food retailers ter wereld met 6.500 winkels in 11 verschillende landen en meer dan 50 miljoen klanten. De overname van Whole Foods in de VS door Amazon zorgde voor een terugval van het aandeel omdat gevreesd werd voor een margeoorlog. Nochtans heeft het bedrijf belangrijke troeven : operationeel tonen de laatste kwartalen aan dat het vrij goed draait. In het verleden heeft Ahold-Delhaize bewezen te kunnen omgaan met de concurrentie van hard discounters (Aldi en Lidl). Daarenboven loopt een kostenbesparingsprogramma wat de groep kan omzetten in lagere prijzen in de winkels. De waardering blijft aantrekkelijk (4,7 x EV/EBITDA) en de extra waarde in Bol.com (onderdeel van Ahold) wordt niet gewaardeerd in het aandeel, terwijl het toch een leider is. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in