Jambon: 'Als je naar beelden kijkt, zie je toch bepaald type jongere'
Foto: blg
'We moeten streng straffen en die mensen echt tot de orde roepen, want dit is gedrag dat in onze maatschappij niet aan de orde is.' Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag bij Terzake op Canvas in reactie op de rellen in Brussel. Ook andere politici reageerden afkeurend.

Op het Muntplein in Brussel brak woensdagnamiddag opnieuw onrust uit. De politie werd bekogeld en auto's en winkels werden beschadigd. Nadien volgde een kat- en muisspel tussen de politie en de onruststokers, maar een paar uur later leek de rust weergekeerd. Er werden zestien arrestaties verricht.

Eerste minister Charles Michel riep in een reactie op tot nultolerantie. 'Er mag geen straffeloosheid heersen voor geweldplegers tegen de politie', aldus de premier. Hij drukte ook zijn steun uit voor de veiligheidsdiensten, 'die zich volop inzetten om de openbare orde te handhaven. Geweld tegen onze veiligheidsdiensten is onaanvaardbaar', benadrukt Michel.

De premier liet verstaan dat hij samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en het Crisiscentrum de situatie op de voet volgde. Die laatste liet via Twitter weten dat ook hij het geweld ontoelaatbaar vindt:

 

 

'De ordediensten hebben de situatie heel snel onder controle gekregen', verklaarde Jambon later in Terzake op Canvas. 'Maar als het voldoende is dat mensen ergens samenscholen om tot dergelijke baldadigheden te komen, dan is er een meer fundamenteel probleem. We moeten ons afvragen wat er aan de hand is als we in drie dagen tijd twee keer dergelijke rellen zien.'

 'Als je naar beelden kijkt, zie je toch bepaald type jongere', aldus Jambon nog. Het gedrag is volgens hem 'onaanvaardbaar in onze maatschappij, waar mensen zich horen te gedragen'. 

'Stadsverraad'

Ook Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) liet op Twitter weten dat ze hoopte dat de daders gearresteerd worden. 'Wie zich zo gedraagt, verraadt zijn eigen stad', klonk het.

Volgens N-VA Brussel is een samenscholingsverbod misschien de oplossing. 'Brussel was vandaag weer weer het toneel van zware rellen, waarbij ook de politie wordt geviseerd. Volledig ontoelaatbaar', vindt kamerlid Koenraad Degroote. Hij zegt zich 'ernstige vragen' te stellen bij de verontrustende wijzigingen' na de rellen van afgelopen zaterdag.

In een persbericht laat Groen dan weer weten dat het 'essentieel [is] dat de daders van dit zinloze geweld worden gevat en gestraft. De schade moet ook absoluut vergoed worden. Het feit dat dit twee maal kan gebeuren op 1 week tijd, roept ook bijzonder veel vragen op', vindt Brussels parlementslid Annemie Maes. 'Er moet onderzocht worden hoe dit kon gebeuren, zodat we hieruit lessen kunnen trekken.'

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz liet op Twitter alvast weten hoe hij de schade aan het muntpunt hoopt te kunnen verhalen:

'Niet-toegelaten bijeenkomst'

Volgens Maes moet 'zeker worden onderzocht of de politie over voldoende middelen en over de gepaste structuur beschikt om efficiënt te kunnen reageren op dergelijk geweld.' De partij plant daaro zowel Brussels burgemeester Philippe Close als Minister-President Rudi Vervoort te ondervragen. 

De burgemeester reageerde intussen ook op de rellen. Volgens hem was de situatie iets over 18 uur onder controle. Op Twitter sprak hij eerder al over een niet-toegelaten bijeenkomst. 'Ik heb de politie onmiddellijk bevolen om de deelnemers uiteen te drijven. Arrestaties bezig.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in