Op het Muntplein in Brussel werd de politie woensdagnamiddag bekogeld en ook auto's en winkels werden beschadigd. Ondertussen werden 31 mensen opgepakt, onder wie de rapper die opriep om naar het Muntplein te komen. De politie deed een oproep voor beeldmateriaal.

Jongeren waren afgezakt naar het Muntplein in Brussel, waar de Snapchat-artiest Vargasss92 een videoclip aan het opnemen was. De populaire social media-influencer - bijna 600.000 volgers op Instagram - had opgeroepen om om 16 uur op het plein te verzamelen. Hij vroeg via Snapchat: 'Loop niet weg wanneer ik daar ben. De politie zou me meteen evacueren en ik wil dat niet, ik wil zolang mogelijk bij jullie blijven.' Eerder dit jaar braken ook rellen uit in Frankrijk bij een bijeenkomst rond Vargasss92.

De volkstoeloop was zodanig groot, dat de politie moest ingrijpen. De artiest werd weggeleid naar het commissariaat omdat hij geen vergunning had. 'Dat is geëscaleerd en onze mensen werden bekogeld', zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. 'We hebben ons dan teruggetrokken om een interventie voor te bereiden met meer manschappen.'

Het Muntplein werd beveiligd, waarna 'een kat- en-muisspel ontstond in de omliggende straten tussen de politie en een tweehonderdtal mensen', aldus Slosse. Omstreeks 18 uur was alles weer rustig, bevestigde Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Er vielen twee lichtgewonden.

Politie doet oproep voor beelden

31 personen zijn ondertussen opgepakt, onder wie ook de Fransman Vargasss92. Politiewoordvoerder Slosse kan niet zeggen hoeveel mensen precies administratief dan wel gerechtelijk zijn aangehouden. 

'Als u over beeldmateriaal beschikt betreffende de incidenten op en rond het Muntplein, dan mag dit overgemaakt worden via het volgende adres zpz.polbru.info@police.belgium.eu ter identificatie van de daders', roept de politie ondertussen op Twitter op.

Afgelopen weekend werd ook al voor tienduizenden euro schade aangericht bij rellen op de Brusselse Lemonnierlaan. Voorlopig lijkt het erop dat de nieuwe rellen geen verband houden met die van zaterdagavond.