PS eist uitleg premier over fast team DVZ
Foto: BELGA

Oppositiepartij PS eist dat premier Charles Michel donderdag naar het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer afzakt om tekst en uitleg te geven bij de aankondiging dat Dienst Vreemdelingenzaken voortaan over een fast team beschikt om de politie te helpen bij het identificeren van mensen in illegaal verblijf.

PS-fractieleider Ahmed Laaouej 'eist de aanwezigheid van de eerste minister donderdag bij het begin van de plenaire vergadering om het regeringsstandpunt te geven over de verklaringen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, die woensdag in de commissie heeft voorgesteld een vreemdelingenpolitie in het leven te roepen'.

MR-Kamerlid Philippe Pivin had de piste in eerste instantie nog als interessant bestempeld, maar zijn fractieleider David Clarinval veegde ze intussen van tafel. Hij benadrukt in Le Soir dat het voorstel 'niet aan de orde' is en niet in het regeerakkoord staat.

Ook een deel van de oppositie verwerpt het voorstel. Een vertegenwoordiger van de lokale politie ziet er in Le Soir niet meteen het voordeel van in en gaat in tegen het 'amalgaam' dat werd gemaakt tussen de rellen van zaterdag in Brussel en buitenlanders, onder wie mensen die illegaal in het land verblijven.

'Wij willen aan de premier vragen of hij, net als David Clarinval, vindt dat Theo Francken handelt buiten het overleg binnen de regering. We willen ook weten of het hoofd van de regering, net als de vertegenwoordiger van de lokale politie, vindt dat Francken zaken op een hoopje gooit en of hij, gezien zijn herhaalde provocaties, nog een plaats heeft binnen de regering'.

De premier heeft zich al verontschuldigd voor de zitting. Hij vertrekt immers naar het Zweedse Göteborg, waar vrijdag een Europse top plaatsvindt. Volgens Laaouej kan de premier zijn vertrek naar Göteborg probleemloos enkele uren uitstellen om eerst naar het parlement te komen.