Jarenlang was de Parijse avenue de hoogst genoteerde Europese winkellocatie in de jaarlijkse ranglijst van vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield. Maar dit jaar moet de Champs Elysées twee Europese locaties voor zich dulden: New Bond Street in Londen en de Via Montenapoleone in Milaan.

Niet dat het slecht gaat in Parijs. Maar in tegenstelling tot andere Europese locaties steeg de huur aan de Champs Elysées en omliggende straten niet. Een vierkante meter winkelruimte kost er 13.255 euro per jaar, evenveel als vorig jaar. In de topstraten in Milaan en Londen daarentegen steeg de huur wel. Cushman & Wakefield zegt dat Parijs ‘goed stand hield’ ondanks de politieke onzekerheid van begin dit jaar. Mogelijk spelen ook de aanslagen die de Parijse hoofdstad getroffen hebben een rol. Londen daarentegen blijft erg in trek bij shoppers, ook al door het zwakke pond. ‘Onmiddellijk na het Brexit-referendum was er een pauze in de marktactiviteit, maar begin 2017 nam de vraag naar huurcontracten weer toe’, schrijft Cushman & Wakefield.

New York boven

Wereldwijd blijft Fifth Avenue in New York de duurste winkelstraat. De huur in het deel tussen de 49ste en 60ste straat loopt op tot omgerekend 28.262 euro per vierkante meter, ruim het dubbele dus van Parijs. Op de tweede plaats komt Causeway Bay in Hongkong met 25.673 euro per vierkante meter.

De wereldwijde top-10 bestaat verder nog uit Ginza in Tokio, Pitt Street Mall in Sydney, Myeongdong in Seoul, de Bahnhofstrasse in Zürich en de Kohlmarkt in Wenen. Op het Europese lijst staan ook de Via Condotti in Rome en de Croisette in Cannes hoog genoteerd.

In België houdt de markt voor winkelvastgoed goed stand, schrijft Cushman & Wakefield, dankzij het sterke consumentenvertrouwen. Aan de Louizalaan in Brussel stegen de huurprijzen met 1,4 procent, aan de Meir in Antwerpen met 5,4 procent. De Meir is de duurste straat van het land en staat wereldwijd op de 28ste plaats, één plaats hoger dan een jaar geleden.