N-VA: ‘Minstens twee kerncentrales langer openhouden’
Foto: BELGAIMAGE

De N-VA vindt het een goed idee om Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden dan 2025. ‘Veiligheid is de prioriteit, maar ook bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van onze stroom staan bovenaan de agenda.’ Groen pleit wél voor het behoud van de kernuitstap.

Drie scenario’s zijn mogelijk om de energiebevoorrading na 2025 te verzekeren, volgens Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. In het eerste scenario houdt België vast aan de kernuitstap in 2025, en is een vervanging van 3.600 megawatt aan gascentrales nodig.

Dat vindt de N-VA alvast geen goed scenario:

‘Negen nieuwe gascentrales laten bouwen tegen 2025 en het op poten zetten van een vermoedelijk noodzakelijk subsidiemechanisme, dat dan nog door Europa moet worden goedgekeurd, is onmogelijk op dergelijk korte termijn’, klinkt het bij energiespecialisten Andries Gryffroy en Bert Wollants.

Het tweede scenario voorziet in een verlengde opening van Doel 4 en Tihange 3, de jongste kerncentrales. Ook dan is er extra capaciteit van gascentrales nodig, maar minder. Dat drukt de kostprijs.

Een veel beter plan volgens N-VA. ‘Op voorwaarde dat het FANC groen licht geeft, drukken we met deze verlenging in de volgende jaren de kosten met enkele honderden miljoenen euro per jaar.’

Het derde scenario, met massale investeringen in hernieuwbare energie, is voor de N-VA dan weer te duur. Het zou zo’n 2,1 miljard euro kosten per jaar. Het eerste scenario zou jaarlijks 0,9 miljard kosten. Het tweede kost ‘enkele honderden miljoenen minder’.

N-VA versus de rest?

De N-VA leest in de Elia-studie dus vooral wat de partij al langer vindt: een sluiting van de kerncentrales is onhoudbaar. Nochtans kan het wel, zo staat in de studie, als de regeringen heel dringend knopen doorhakken. De vier energieministers werken al langer aan het energiepact, maar bereikten tot nu toe nog geen akkoord.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zet nog steeds in op de kernuitstap. ‘De toekomst is hernieuwbaar. We stappen af van kernenergie’, zegt hij. ‘Er zal pas geïnvesteerd worden in de nodige alternatieven als voor iedereen héél duidelijk is welke richting we uitgaan.’ Maar Tommelein houdt al langer een slag om de arm en zegt dat de bevoorradingszekerheid gegarandeerd moet worden.

CD&V zit ongeveer op dezelfde lijn als Tommelein. ‘Een kernuitstap in 2025 blijft het uitgangspunt, en het is haalbaar, zegt de studie van Elia. Maar daar staat natuurlijk een kostprijs tegenover.’ Of die te hoog is? ‘Daar ga ik geen uitspraken over doen. Het is niet alleen de politiek die daarover beslist, maar ook de stakeholders, en zij moeten samen een energiepact maken.’

Eerder trok Waals minister van Energie Jean-Luc Crucke (MR) een duidelijke lijn in het zand tégen een verlenging van de kerncentrales, net als zijn Brusselse collega Céline Fremault CDH).

‘Gouden kans’

Bond Beter Leefmilieu ziet grote kansen in het derde scenario. ‘De Elia-studie toont aan dat de kernuitstap mogelijk is en een gouden kans is om het hernieuwbaar energiesysteem van de toekomst uit te bouwen’, zegt Mathias Bienstman. ‘De studie ligt helemaal in de lijn van het scenario dat de milieubeweging heeft uitgetekend, met de klemtoon op de snelle groei van hernieuwbare energie, interconnectie en efficiënte gascentrales als back-up.’

Elia waarschuwt in de studie wel dat het héél dringend tijd is om knopen door te hakken, anders zal een verlenging van de kerncentrales bijna automatisch het gevolg zijn. Bienstman: ‘Dat is een klip waar de regeringen nu over moeten door de volledige kernuitstap in te schrijven in het energiepact en werk te maken van de benodigde maatregelen om investeringen uit te lokken.’

Ook Groen ziet in de studie vooral het bewijs dat de geplande kernuitstap in 2025 nog steeds haalbaar is. ‘Minister Marghem is al drie jaar meer het probleem dan de oplossing’, vindt fractieleider in de Kamer Kristof Calvo. ‘Elia stelt duidelijk dat hernieuwbare energie de toekomst is, als de politiek nu in actie schiet. Laat ons nu samen werk maken van dat energiepact. Het is aan de politiek om nu haar verantwoordelijkheid te nemen voor de volgende generaties.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig