Kruishoutem en Zingem geven groen licht voor fusie
Archiefbeeld: Schepen Robrecht Bothuyne en burgemeester Joop Verzele van Kruishoutem en schepen Jurgen Haustraete en burgemeester Kathleen Hutsebaut van Zingem bekrachtigen de nieuwe naam met een stevige handdruk. Foto: pdv

De gemeenteraden van de Oost-Vlaamse gemeentes Kruishoutem en Zingem hebben groen licht gegeven voor de fusie tot ‘Kruisem’ vanaf 1 januari 2019.

In Zingem werd de beslissing genomen met 11 voorstanders, 4 tegenstemmen en 4 onthoudingen. In Kruishoutem kreeg de beslissing een ruimere meerderheid. Daar kozen 15 gemeenteraadsleden voor, 2 onthielden zich, 2 stemden tegen.

De nieuwe fusiegemeente, gevormd door Kruishoutem en Zingem, krijgt de naam ‘Kruisem’. Dat is de naam die succesauteur Marc de Bel dertig jaar geleden al in zijn eerste boek ‘Het ei van oom Trotter’ aan zijn Kruishoutem gaf.

Kruisem zal zo’n 15.600 inwoners tellen, ongeveer 8.100 uit Kruishoutem en 7.500 uit Zingem. Met het fusieproject gaat een subsidie gepaard van 500 euro per inwoner, zo’n 8 miljoen euro. Dat geld zal gebruikt worden voor lastenverlaging en enkele investeringen.