Gentse imam wint Prijs voor de Mensenrechten
Foto: Lieven Van Assche

De Prijs voor Mensenrechten gaat dit jaar naar de Gentse imam Khalid Benhaddou. Dat meldt hij dinsdag zelf in een persbericht. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 9 december in de El Fath moskee in Gent.

Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath moskee, voorzitter van het Platform Vlaamse Imams, coördinator van het netwerk Islamexperten en auteur van het boek ‘Is dit nu de islam’.

‘Khalid zette de afgelopen jaren alles op alles om de polariserende tendenzen in onze samenleving tegen te gaan en is een verbindingsfiguur bij uitstek in Gent en ver daarbuiten’, zegt de Liga voor Mensenrechten.

Stevige schouderklop

‘In een samenleving waar moslimburgers vaak geviseerd worden, en waarin vrijheden op de helling komen te staan onder het mom van veiligheid, roept Khalid op om samen te werken over religieuze en sociale grenzen heen. Hij blijft ijveren voor een samenleving waarin de mensen centraal staan. Dit verdient volgens de Liga van Mensenrechten een stevig schouderklop in de vorm van de Prijs voor de Mensenrechten 2017.’

‘Ik ben heel blij met deze erkenning en wil de prijs opdragen aan iedereen die zich dag in dag uit inzet voor de mensenrechten. Zeker in deze tijd dat die ter discussie staan’, reageert Benhaddou dinsdag zelf.

‘We zijn geneigd om in onze strijd tegen het extremisme de mensenrechten zelf in vraag te stellen. In die val mogen we niet lopen. We moeten met vuur die rechten blijven verdedigen, die ik nog altijd zie als de basis van onze samenleving.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in