Dienst Vreemdelingenzaken krijgt ‘fast team’
Foto: Photo News

De Dienst Vreemdelingenzaken krijgt een ‘fast team’. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aangekondigd.

Het fast team zou de politie moeten helpen om mensen zonder papieren, die betrokken zijn bij incidenten zoals de rellen in het centrum van Brussel, sneller te identificeren en op te sluiten.

De staatssecretaris kondigde het initiatief aan in de marge van de voorstelling van zijn beleidsbrief in de bevoegde Kamercommissie. Politiediensten zouden de hulp kunnen inroepen van het fast team (of ‘fast track’), dat zou bestaan uit mensen van de gerechtelijke sectie van Dienst Vreemdelingenzaken.

‘Populisme’

Oppositiepartij PS heeft kritiek op de maatregel en verwijt Francken ‘populisme’. ‘De overheden van het land hebben zich al uitgesproken (over de rellen van zaterdag). U maakt er een amalgaam van, u stigmatiseert. Hou u bezig met uw dossiers’, zei PS-Kamerlid Emir Kir.

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers steunt de oprichting van het fast team, die bijvoorbeeld zou kunnen helpen bij incidenten op de trein, zoals recent op de trein tussen Ottignies en Brussel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig