Huiszoeking bij holding Albert Frère in onderzoek naar IS-financiering
Foto: BELGAIMAGE

In het kader van een onderzoek naar de financiering van terreurgroep Islamitische Staat zijn speurders binnengevallen bij de industriële holding Groupe Bruxelles Lambert. De holding, waarvan Albert Frère hoofdaandeelhouder is, bezit een deel van de bouwgigant LafargeHolcim

Vorige maand lekte uit dat LafargeHolcim, één van de grootste bouwbedrijven ter wereld, al sinds 2012 geld betaalde aan Islamitische Staat. Op dat moment woedde de burgeroorlog in Syrië al volop. Lafarge had in het noorden van het land een cementfabriek gekocht en die voor 680 miljoen dollar opgeknapt. Die moest ondanks de oorlog draaien en blijven draaien, vond de bedrijfsleiding. Om de continuïteit te verzekeren, werd daarvoor tot 20.000 dollar per maand ‘vergoeding’ betaald aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Het Franse gerecht startte een onderzoek op, dat intussen is uitgebreid naar ons land. Een Frans-Belgisch onderzoeksteam heeft vandaag in Brussel een huiszoeking uitgevoerd. Het federaal parket bevestigt enkel dat er gelijktijdig met huiszoekingen in Frankrijk ook hier een actie plaatsvond in het kader van een onderzoek naar de financiering van een terroristische groep door een Franse multinational.

De namen van Lafarge en IS worden echter niet genoemd, maar volgens onze informatie vond de inval plaats op de hoofdzetel van de Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Die industriële holding heeft belangen in uiteenlopende bedrijven, waaronder LafargeHolcim. GBL bezit ruim negen procent van de aandelen, in de portefeuille van GBL zijn ze daardoor goed voor 16 procent. Eén van de sleutelfiguren bij GBL, Gerard Lamarche, zetelt ook in de raad van bestuur van de bouwonderneming.

GBL kwam in 1982 in de handen van ondernemer Albert Frère, een van de rijkste Belgen. Hij had jarenlang de leiding over de holding, maar liet de zaakvoering recent over aan onder andere Lamarche. Wel is Frère nog altijd hoofdaandeelhouder van GBL.

Het gerecht gaat nu na of en in welke mate GBL op de hoogte was van het smeergeld dat Lafarge vermoedelijk aan IS betaalde. Het bedrijf zou daarvoor een 'bemiddelaar' hebben aangesteld. De Syrische zakenman Firas Tlass kreeg daarvoor 80.000 tot 100.000 euro per maand. Die bracht het geld dat aan IS werd betaald in als ‘representatiekosten’.