Rusland probeert verdeeldheid te zaaien in het Westen, door zich te mengen bij verkiezingen en door valse informatie te verspreiden. Dat zegt de Britse premier Theresa May. ‘We weten wat je doet’, waarschuwde ze Rusland.

May deed haar felle uithaal op een banket voor zakenlui in London. Rusland zet volgens haar zo de internationale verhoudingen op de helling, met alle risico’s van dien.

‘Het Verenigd Koninkrijk zal al het nodige doen om zich te beschermen’, luidde haar ‘heel eenvoudige boodschap’. ‘We zullen met onze bondgenoten samenwerken zodat zij hetzelfde kunnen doen.' Ze stelt dat Rusland niet zal slagen, omdat het land de veerkracht en aantrekkingskracht van democratieën onderschat. Ze riep de Russische president Poetin dan ook op om ‘een andere weg in te slaan’.

Concrete voorbeelden van inmenging bij verkiezingen gaf ze niet, maar May verwees wel naar het hacken van het Deense ministerie van Defensie en het Duitse parlement. Ze beschuldigt de overheid er ook van om staatsmedia in te zetten voor het verspreiden van fake news.

Toch zegt May dat ze er niet op uit is de relaties tussen beide landen te bevriezen. Ze wil een ‘aanhoudende confrontatie’ of ‘een terugkeer naar de Koude Oorlog’ vermijden. Rusland kan wat haar betreft wel een belangrijke partner voor het Westen zijn, ‘als het zich aan de regels houdt’.

Haar toespraak komt er op een politiek gevoelig moment. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson bereidt momenteel een bezoek aan Rusland voor. Volgens waarnemers wil May Rusland met haar toespraak al voorbereiden op de boodschap die Johnson ook daar zal overbrengen.