Atlete is inspiratie voor eerste Barbie met hoofddoek: ‘Een kinderdroom die uitkomt'
Foto: Photo News

Mattel heeft een Barbie voorgesteld die voor het eerst een hoofddoek zal dragen. De pop is geïnspireerd op de Amerikaanse olympische schermster Ibtihaj Muhammad.

Ibtihaj Muhammad was de eerste atlete met een hijab die deel uitmaakte van het Amerikaanse olympische team. Niet veel later werd ze ook de eerste Amerikaanse moslimvrouw die een olympische medaille won. En als zodanig is ze een rolmodel voor de Amerikaanse moslimgemeenschap.

‘Ibtihaj blijft overal vrouwen en meisjes inspireren om grenzen te doorbreken’, zeggen de makers van Barbie, die de nieuwe pop hebben voorgesteld op het Glamour Women of the Year-gala in New York. ‘We hopen dat deze pop hen eraan herinnert dat ze alles kunnen zijn en alles kunnen doen.’

De atlete noemt de pop een kinderdroom die uitkomt. ‘Als atlete zijn er zo veel momenten geweest waarop ik me buitengesloten voelde’, zegt ze. ‘Dat Mattel, zo’n wereldwijd merk, zijn speelgoedlijn diversifieert met een pop die een hijab draagt, is erg ontroerend voor mij.’

De 31-jarige vrouw zegt dat Mattel haar richtlijnen goed heeft opgevolgd, zelfs voor de stof van hijab. Volgend jaar ligt de nieuwe Barbie in de winkel.