Nu ook bevolkingsonderzoek naar diabetes
Foto: shutterstock
Een grootschalig bevolkingsonderzoek naar diabetes moet het aantal nieuwe patiënten – in Vlaanderen zo’n 20.000 per jaar – terugdringen.

Het aantal mensen dat aan diabetes lijdt, stijgt snel. Dat is een gevolg van de vergrijzing en onze ongezonde levensstijl. Volgens de Diabetes Liga kampt op dit moment een op de twaalf Belgen met de aandoening. Tegen 2030 zou een op de tien landgenoten patiënt zijn, of meer dan een miljoen mensen.

Om de groei een halt toe te roepen, komt er een grote screening, vergelijkbaar met die naar kanker. Daarvoor heeft de Liga een methode ontwikkeld om op grote schaal te speuren naar diabetes type 2, de meest voorkomende variant. De methode is gebaseerd op een eenvoudige vragenlijst die peilt naar onder meer de leeftijd en het BMI. Wie de acht korte vragen beantwoordt, komt te weten hoe groot zijn risico is om binnen de tien jaar suikerziekte te krijgen. De lijst is eenvoudig in te vullen, al is het altijd aangeraden om de resultaten met de huisarts te bespreken. Een score van minstens 12 op 26 betekent dat je sowieso naar de dokter moet voor een bijkomend onderzoek.

‘Met de juiste ingrepen kunnen we de kans dat iemand met een hoog risico de ziekte effectief krijgt, met de helft verkleinen’, zegt professor Christophe De Block, voorzitter van de Liga. Geen kleine winst, als je weet hoe groot de impact is van de aandoening op lange termijn. Ogen, nieren, zenuwen, voeten, hart ... allemaal lopen ze op lange termijn mogelijk zware schade op. ‘Zo is meer dan twee derde van de patiënten die aan de nierdialyse moet, diabeticus. Bovendien heeft naar schatting een op de drie patiënten diabetes zonder dat de betrokkene het weet. De test kan helpen om bij hen sneller de juiste diagnose te stellen.’

Ook al is de vragenlijst klaar, toch begint het bevolkingsonderzoek pas in de loop van volgend jaar. Er moeten per regio voldoende opgeleide coaches zijn die helpen met het opbouwen van een gezonder leven. Een doorverwijzing naar een diëtist of tabacoloog kan ook, zegt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). ‘Diabetes is een aandoening die nog te vaak wordt onderschat. Bovendien stijgen de kosten bij complicaties met 75 procent. Preventie komt dus niet alleen de volksgezondheid ten goede, maar reduceert ook de kosten voor de ziekteverzekering.’