David Goffin (ATP 8) heeft voor een stunt gezorgd op de ATP-World Tour Finals in Londen. Hij won zijn eerste poulewedstrijd op het officieus wereldkampioenschap tegen ’s werelds nummer één Rafael Nadal (ATP 1) na 2u37 in drie sets: 7-6, 6-7 en 6-4. Goffin liet in de tweede set vier matchballen liggen, maar maakte het uiteindelijk toch goed in de derde en beslissende set. Na de nederlaag maakte Rafael Nadal bekend dat hij forfait geeft voor de rest van de Masters.

Goffin begon meteen goed aan de wedstrijd. Hij gaf dan wel één break weg vroeg in de eerste set, dat deed ook Nadal. Een tiebreak besliste over de eerste set, die haalde Goffin binnen na net geen uur: na 56 minuten sloeg hij de 7-6 (7-5) op het bord. Goffin stoomde in de tweede set door tot een 3-5, maar met vier matchballen op zak maakte hij het toch nog onbedoeld spannend: Nadal toonde zich een bijtertje en werkte ze één voor één weg. De tweede set ging naar Nadal na opnieuw een tiebreak.

De derde set zou de beslissing brengen, en daar bleef Nadal zich vastbijten ondanks een 1-4 achterstand. Hij kwam nog terug tot 4-5, maar daarna haalde Goffin zijn eerste zege ooit tegen de Spanjaard en de nummer één op de wereldranglijst binnen: 4-6, game set and match na 2u41 spelen.

"Sleutel gevonden"

“Dit was een lastige match, want Nadal is natuurlijk een van de lastigste tegenstanders ter wereld. Het is mentaal lastig om tegen zo iemand uit te komen. Ik ben blij dat ik de sleutel heb gevonden om hem te verslaan, het is extra speciaal om dat hier te doen”, aldus Goffin na zijn eerste zege tegen Rafael Nadal.

“Het was moeilijk om terug te komen nadat hij vier matchballen wegwerkte. Maar dat was niet zo’n ramp. Ik wilde gewoon blijven gaan in de derde set en mijn eigen spel blijven spelen. Dat ik de eerste Belg hier ben, is ook speciaal. Ik zie hier wat Belgische vlaggen, dus ik ben trots om hier te staan. Maar het is natuurlijk nog niet voorbij”, vertelde een dolgelukkige Goffin na de match.

Forfait Nadal

Voor Rafael is het echter wel voorbij. De Spaanse nummer één van de wereld bevestigde na de nederlaag dat hij een punt zet achter zijn seizoen. Hij reisde al licht geblesseerd af naar de ATP World Tour Finals en heeft te veel last van de knie. De Spanjaard Pablo Carreno Busta (ATP-10) neemt als eerste reserve zijn plaats in.

"Ik wist dat het moeilijk ging zijn. Ik heb enorm veel moeite gedaan en er alles aan gedaan om te kunnen spelen, maar ik ben er duidelijk nog niet toe in staat", zo vertelde Nadal na de wedstrijd. "Eerlijk gezegd is het een mirakel dat ik Goffin nog tot een derde set heb kunnen dwingen", aldus Nadal.

Hij haalde naar eigen zeggen "niet veel plezier" uit de wedstrijd van maandag. "Het probleem is de pijn", klinkt het. "Ik heb te veel pijn en het lukt mij niet om genoeg kracht in mijn slagen te krijgen om normaal te spelen", aldus de Spanjaard. "Ik denk dat ik een beter einde had verdiend van mijn seizoen, maar het is nu eenmaal zo. Ik ben tot het uiterste gegaan, wetende dat het mijn laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn. Zelfs als ik had gewonnen, zou ik mezelf hebben teruggetrokken." Nadal hoopt zich nu te kunnen klaarstomen voor het begin van volgend seizoen.
 

David Goffin begint met stunt aan ATP World Tour Finals en wint van Rafael Nadal
Foto: AP

In Groep A, de groep van David Goffin, won de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 6) zijn wedstrijd tegen Dominic Thiem (ATP 4). Dimitrov is ook de volgende tegenstander van David Goffin, die match staat woensdag op het programma. De eerste twee van elke groep plaatsen zich voor de halve finales. De winnaar volgt op de erelijst de Schot Andy Murray op.