Seksuele intimidatie in productiehuis Lars Von Trier

In de Deense krant Politiken klagen negen vrouwen over seksuele intimidatie, handtastelijkheden en pesterijen in ­Zentropa, een belangrijk productiehuis van Europese arthousefilms opgericht door regisseur Lars Von Trier en pro­ducer Peter Aalbæk Jensen.

Vorige maand nog zei zangeres Björk dat Von Trier haar lastigviel op de set van Dancer in the dark. Toen werd de ­regisseur door Jensen verdedigd; nu ligt de producent zelf onder vuur. De vrouwen zeggen dat hij hun borsten vastnam en hen vroeg om over zijn knie te komen liggen voor ‘spanking’. Op kerstfeestjes zette hij denigrerende spelletjes op. Het zou er in de cultuur ingebakken zitten.

Jensen is sinds vorig jaar geen ceo meer van Zentropa, maar bezit er samen met Von Trier wel nog 25 procent van. Hij zegt dat zijn interesse niet uitgaat naar vernedering, maar naar het op­zoeken van grenzen. ‘Er zijn veel keren geweest dat ik te ver ging. Maar de vraag is of je een aanbeden leider bent of niet. En ik ben een aanbeden leider.’

Zentropa meldt op zijn website dat het aan een gedragscode werkt. De Deense instelling voor welzijn op het werk heeft een onderzoek geopend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig