Philippe Close: ‘Fusie politiezones is een slogan, geen oplossing’
Foto: BART DEWAELE

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) is niet gewonnen voor een fusie van de politiezones in zijn stad. Nochtans is de roep naar een eengemaakte politiezone in de hoofdstad opnieuw sterk toegenomen nadat relschoppers zaterdagavond vernieling zaaiden in het centrum van Brussel.

Nadat de nationale voetbalploeg van Marokko zich zaterdagavond ten koste van Ivoorkust wist te plaatsen voor het WK Voetbal in Rusland, zakten enkele honderden supporters af naar het Brusselse Beursplein. Daar braken al snel rellen uit tussen amokmakers en de ordediensten.

 

In de buurt rond de Beurs vernielden en plunderden vandalen winkels en staken ze verschillende wagens in brand. Een twintigtal agenten raakten gewond, niemand werd opgepakt.

 

Bij Terzake op Canvas noemde burgemeester Close de feiten ‘onaanvaardbaar. Hier is geen verklaring voor. Het zijn vandalen.’ De PS’er beseft dat het voor de bevolking ‘moeilijk te begrijpen is’ dat er uiteindelijk niemand werd opgepakt. ‘De eerste taak van de politie was om de rust terug te brengen. Ze heeft een goede job gedaan’, aldus Close. ‘Nu is het tijd voor arrestaties.’

Slogans

En ook voor een evaluatie. Maandagvoormiddag vond er al een debriefing plaats van de incidenten. ‘Misschien moeten we de procedures verbeteren’, zei Close daar alvast over.

Maar een politiefusie, waar verschillende politieke fracties om vragen, is niet aan de orde - dat zijn ‘slogans’, vindt Close. ‘Er is al een goede samenwerking tussen de verschillende politiezones. Een fusie is niet de juiste oplossing.’