Het lijkt een vraag die zich makkelijk laat beantwoorden: wat gebeurt er als een GoPro in aanraking komt met lava? Toch zijn de kleine camera’s veel steviger dan je misschien zou denken. Dat bewijzen ook de beelden van gids Erik Storm die een van zijn GoPro’s iets te lang in de buurt van lava liet liggen.

GoPro wordt opgeslokt door lava en blijft filmen
Een van de laatste momenten vooraleer de camera werd opgeslokt. Foto: YouTube

De beelden dateren al van augustus vorig jaar, maar pas sinds kort gaan de videobeelden viraal op het internet. Storm deed een rondleiding nabij de vulkaan Kilauea in Hawaï en wilde daarbij vanuit een gleuf de lavastroom filmen met behulp van een GoPro. Vanaf dat moment raakte hij even verstrooid.

Lens gesmolten

'Ik was aan mijn gasten een verhaal aan het vertellen over de godin Pele toen de camera in aanraking kwam met de lava', vertelde hij. 'Soms ben ik zodanig gepassioneerd waardoor ik de gasten overspoel met culturele en wetenschappelijke informatie.' Dat in de tussentijd zijn camera bijna naar de vaantjes ging, had hij pas door toen er vlammen te zien waren.

'Ik dacht oprecht dat de GoPro compleet vernietigd was toen het werd opgeslokt door de lava', aldus Storm. 'Met een houweel kon ik de camera nog uit de lava vissen.'

Eens hij terug thuis was, deed hij de bijzondere ontdekking. Zo werkte het lichtje dat de WiFi-verbinding aanduidt nog steeds en kon de camera zelfs nog aangezet worden. Filmen was echter niet meer mogelijk doordat de lens gesmolten was.

GoPro wordt opgeslokt door lava en blijft filmen
De GoPro van Erik Storm nadat het in aanraking kwam met de lava. Foto: Erik Storm

'Niet met opzet gedaan'

Het beste nieuws kwam weliswaar aan het licht toen hij de SD-kaart zag. 'Het kaartje kwam zonder problemen uit de camera en al het beeldmateriaal was intact gebleven', zei de gids. Zo kon hij achteraf bekijken hoe de camera werd opgeslokt door de lava en in brand schoot.

Het straffe verhaal wordt niet door iedereen geloofd. 'Volgens sommigen heb ik dat met opzet gedaan, wat zeker niet het geval was', stelde de man. 'Ik ben niet rijk, dus waarom zou ik een camera van 400 dollar zomaar willen vernietigen? En als ik dat had gedaan om aandacht te krijgen, waarom deelde ik de beelden dan niet in augustus van vorig jaar, net nadat het incident plaatsvond?'

Verder wil de man ook anderen waarschuwen om zeker niet hetzelfde te proberen. 'Het is erg belangrijk dat je de lava in Hawaï met respect benadert.' De straffe beelden die zijn GoPro kon maken, zijn inmiddels al meer dan twee miljoen keer bekeken.