Krakers Gents huis vrijwillig vertrokken
Foto: RR/NOBELS.BE
Een woning die in Gent te koop staat, is een tijdlang gekraakt geweest door zeven Roma. Nadat op sociale media oproepen was om hen met geweld uit het huis te zetten, verlieten ze het pand maandagavond vrijwillig.

In de straat Palinghuizen in Gent werd een rijwoning die sinds augustus te koop staat, in de nacht van zondag op maandag ingenomen door een groep krakers. Dat schreef Het Nieuwsblad en werd bevestigd door de Gentse lokale politie. Volgens de eigenaars was het pand niet bewoond, maar was het wel bemeubeld.

De kraak werd maandagochtend vastgesteld. ‘Zondagavond waren we er nog geweest, rond 17.30 uur’, aldus de eigenaars. ‘Vanmorgen kregen we van een kuisploeg bericht dat er mensen lagen te slapen. We zijn er meteen naar toe gegaan en binnen gegaan en we hebben gevraagd weg te gaan.’

Koffie en matrassen

‘Ze zaten koffie te zetten met onze spullen en dronken uit onze koffietasssen’, klonk het. ‘Onze matrassen lagen op de grond. Ze weigerden te vertrekken. Dan hebben we de politie gebeld. Die is toegekomen en heeft de identiteitskaarten opgevraagd. Maar ze zeiden ons dat ze niets konden doen. We mogen zelfs niet meer binnen gaan of we zouden hun privacy kunnen schenden.'

Volgens de politie ging het om zeven Roma die het pand gekraakt hadden. Maandagmiddag zei een woordvoerder nog dat men ‘momenteel nazicht aan het doen’ was ‘en [we] kunnen nog geen uitspraken doen over de staat van het huis’. Er werd een proces-verbaal opgesteld en de eigenaar haalde enkele meubels op, maar het huis werd niet ontruimd.

De eigenaars planden een kortgedingprocedure starten om de krakers uit het huis te zetten. Intussen klonk de roep op sociale media steeds luider om de krakers met geweld het huis uit te zetten. Maar uiteindelijk hebben de Roma het huis vrijwillig verlaten.

Krakerswet

De politie kon maandag naar eigen zeggen niet optreden omdat het pand niet bewoond was. Bovendien treedt de nieuwe wet die kraken strafbaar stelt, pas donderdag in werking. De nieuwe wet verscheen vorige week maandag in het Staatsblad, nadat het wetsvoorstel van N-VA, CD&V, MR en Open VLD in een stroomversnelling was gekomen door enkele opvallende kraakgevallen in Gent. 

Het immokantoor dat de verkoop begeleidt zou normaal zaterdag een kijkdag organiseren. Het is nog niet duidelijk of die al dan niet zal plaatsvinden.