Een oplettende vrachtwagenchauffeur kon eerder dit jaar op een nippertje een drama vermijden door alle remmen toe te gooien toen enkele Noorse kinderen zonder te kijken de weg overstaken. Het incident werd gefilmd door een andere trucker die moest stoppen toen de bus met de kinderen stopte aan een bushalte. Hij verspreidt de beelden nu om voetgangers te waarschuwen altijd goed uit hun doppen te kijken als ze een weg oversteken.

De beelden van het incident werden afgelopen juni al gefilmd, maar vonden nu pas hun weg naar sociale media, toen ze werden opgepikt door de Noorse nieuwswebsite NRK. De video werd gefilmd in Høyanger, een gemeente in het westen van Noorwegen door trucker Tor Bjørn Kyrkjebø die moest stoppen de bus met de kinderen langs de kant van de weg stopte.

'Ik zag de kinderen toen die op het punt stonden om de weg over te steken, maar er was weinig dat ik kon doen', aldus de man die naar eigen zeggen enorm is geschrokken door het ongeval dat op het nippertje kon worden vermeden. 'Ik zag de oplegger van de vrachtwagen aan hoge snelheid naderen boven het dak van de bus, en begon te claxonneren en met mijn koplampen te knipperen.'

De chauffeur van de aanstormde vrachtwagen kon nog net alles toegooien en kwam enkele centimeters voor het lopende jongetje tot stilstand. Het jongetje kwam er met de schrik van af en Kyrkjebø - die zelf vader en grootvader is - toonde de beelden onmiddellijk aan zijn kinderen en kleinkinderen toen hij thuiskwam. 'Ik probeerde hen uit te leggen wat er zou kunnen gebeurd zijn. Ze waren erg geschrokken, ik hoop dat ze er iets van hebben geleerd.'

'Officiële bushalte'

Ondertussen hoopt de Noorse vrachtwagenchauffeur ook dat de beelden zullen worden getoond in scholen, zodat dergelijke incidenten in de toekomst kunnen worden vermeden. Volgens een woordvoerder van de busmaatschappij worden kinderen aangeraden om achter de bus over te steken als ze afstappen, maar zullen ze nu bekijken hoe ze de verkeerssituatie veiliger kunnen maken.

'We moeten alle kaarten op tafel leggen en ook met de buschauffeurs overleggen', aldus woordvoerder Dag Bones, die benadrukt dat de buschauffeur niets kan worden verweten en dat hij bij een officiële bushalte was gestopt.