De Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) zal een klacht indienen naar aanleiding van de rellen die zaterdagavond plaatsvonden na de WK-kwalificatie in het Brusselse stadscentrum. Bij de rellen werden zestien winkels beschadigd, waaronder vijf zwaar.

Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (DéFI) maakte bekend dat de DBDMH een klacht zal indienen. De staatssecretaris veroordeelt met klem het geweld waarvan brandweer en politie zaterdagavond het slachtoffer zijn geworden, klinkt het.

'Werkmateriaal en een bluswagen werden ernstig beschadigd', zegt de staatssecretaris. 'De DBDMH zal een klacht indienen tegen onbekenden voor de beschadiging van het materiaal en de agressie tegen de brandweerlieden. Brandweerlui aanvallen die gewonden helpen en branden blussen is eenvoudigweg onaanvaardbaar. Zodra de daders van deze feiten geïdentificeerd zijn, zullen we de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen, dat ze vervolgd worden en de schade vergoed wordt.'

16 winkels beschadigd of geplunderd, verschillende voertuigen beschadigd

Bij de rellen die zaterdagavond plaatsgevonden hebben in Brussel zijn 16 winkels beschadigd of geplunderd. Vijf van die handelszaken hebben zeer zware schade opgelopen. Daarnaast werden ook twee wagens in brand gestoken en zes andere beschadigd. Dat meldt de Brusselse lokale politie.

Het aantal beschadigde wagens kan wel nog oplopen, klinkt het. ‘Slachtoffers kunnen zich nog steeds bij de politie melden, op het hoofdcommissariaat van de Brusselse politie, aan de Kolenmarkt 30 te 1000 Brussel, open 24u/24 en bereikbaar op het nummer 02/279.77.11.’

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwam het zaterdagavond tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Een 300-tal mensen liepen over wagens, beschadigden straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret en bekogelden de politie.

Ook werden wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De politie zette meermaals het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven, maar pas rond 0.30 uur keerde de rust weer.

Naast de 16 beschadigde winkels en de twee in brand gestoken voertuigen zijn er ook een brandweerwagen en verschillende politievoertuigen die schade hebben opgelopen. Ook werd heel wat straatmeubilair en installaties van Winterpret vernield of beschadigd, terwijl uit een opengebroken bestelwagen ook werkmateriaal gestolen werd.