Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de Belgische voetbalbond, heeft bij VTM gereageerd op de kritiek van Rode Duivel Kevin De Bruyne aan het adres van bondscoach Roberto Martinez. De middenvelder van Manchester City had zich na het 3-3 gelijkspel tegen Mexico van afgelopen vrijdag vragen gesteld bij de tactische keuzes van de bondscoach.

“Na Bosnië heb ik gezien dat we een tactisch systeem moeten bedenken dat de ploeg ligt. Tegen Mexico hebben we niet de juiste tactiek gespeeld”, stelde De Bruyne zondag. “We hadden de moed niet om de ploeg hoger te zetten. Daardoor kwam Mexico aan de bal. Zolang er tactisch geen goed systeem staat, zullen we moeilijkheden hebben tegen ploegen als Mexico. We kunnen discussiëren met de coach over wat we denken, maar uiteindelijk moet hij de beslissing maken. (lees meer)”

“Deze twee oefenwedstrijden tegen Mexico en Japan zijn enkel en alleen om bepaalde zaken te testen. De coach heeft dat ook gezegd, ik ook trouwens. We gaan dit gebruiken om naar Rusland toe, te zien wat er kan. Daar gaat het nog altijd over. Tegen Mexico hebben we gezien wat we moeten zien. Je moet het zien in een véél groter geheel.”

Van Puyvelde counterde ook de kritiek van De Bruyne die zei dat “de Belgen nog altijd geen goed systeem hadden”. “De cijfers bewijzen het tegendeel. We hebben een heel goede kwalificatie gespeeld. We hebben weinig punten verloren. Op de momenten dat we het niet meer moesten doen - tegen Bosnië en Cyprus - hebben we het toch nog gedaan. Dus daar geloof ik niet in. Trouwens, dit zal intern besproken worden. Wij blijven bij ons standpunt, we gebruiken dit echt als een voorbereiding.”

Van Puyvelde ontkent dat de kritiek van De Bruyne ongelegen zou komen, vlak voor de laatste interland van 2017. “Ik vind dat totaal niet waar. Soms is het goed dat er af en toe iets gebeurt. Dat houdt iedereen scherp. We weten heel goed waar we naartoe willen, dit verandert onze plannen niet. Misschien is dit ook wel het juiste moment. Ik maak mij er totaal geen zorgen over.”

Zal de kritiek van De Bruyne gevolgen hebben voor de Rode Duivel? “Dat is aan de coach, maar ik geloof dat niet. Iemand die zijn mening uit, we hebben liever dat dat intern gebeurt en zullen daar ook intern over praten. Maar we moeten het ook niet uit de context halen. De context is: we zien dit als voorbereidingswedstrijd en af en toe mag er wel eens wat slagroom op de koffie.”

LEES MEER. Wij ontleden de kritiek van Kevin De Bruyne op de bondscoach: vijf knopen voor Roberto Martinez.