Commissie bindt strijd aan met fake news
Foto: REUTERS

De Europese Commissie lanceert vandaag een publieke bevraging om de strijd tegen fake news en desinformatie online op te voeren. Burgers, nieuwsorganisaties, onderzoekers en overheden krijgen de kans om tot midden februari suggesties te doen over wat de EU kan doen om ‘burgers instrumenten aan te reiken zodat ze betrouwbare informatie kunnen identificeren’.

Er komt ook een expertengroep die vanaf januari het fenomeen moet helpen omschrijven, de internationale dimensie moet helpen uitklaren en aanbevelingen kan formuleren. Wie zich aangesproken voelt, kan tot midden december zijn of haar kandidatuur indienen.

De twee bevragingen moeten leiden tot een Europese strategie om de verspreiding van fake news tegen te gaan. Die zal in de lente van volgend jaar voorgesteld worden.

‘De vrijheid op informatie en mediapluralisme maken deel uit van het Charter van Fundamentele Rechten van de EU’, zei Frans Timmermans, eerste vicepresident van de Europese Commissie. ‘We leven in een tijdperk waar de informatiestroom en de desinformatie bijna overweldigend zijn geworden. Daarom moeten we onze burgers de instrumenten geven om fake news te identificeren en de informatie te verwerken die ze ontvangen.’